CRNO-BIJELI SVIJET

Elvis J. Kurtović: Kako sam postao agent UDBA-e

Epizodi koja se emitirala prošlog ponedjeljka tema je bila Olimpijada u Sarajevu 1984. godine

Kurtović: Možda se mene neko i prepadne. Arhiv

Piše: Nerma AJNADŽIĆ

16.3.2019

U jednoj od najpopularnijih serija koja se u posljednje vrijeme emitira na ovim prostorima, „Crno-bijeli svijet“, u epizodi, koja se emitirala prošlog ponedjeljka na HRT-u 1, tema je bila Olimpijada u Sarajevu 1984. godine.  

Neće me niko

Podsjećanja na Katarinu Vit (Witt), Kirka Daglasa (Douglas) i ostale, začinio je i Elvis J. Kurtović koji je glumio agenta UDBA-e. U intervjuu za „Dnevni avaz“ legendarni „Nadrealista“ govorio je o tome okreće li se glumi te kako je proteklo snimanje u hrvatskoj prijestonici.

- Bilo mi je jako zabavno. Nisam ranije gledao „Crno-bijeli svijet“, ali sam pregledao ovu epizodu u kojoj sam ja. Mogu reći da je serija dobra i da mi se jako sviđa. Inače slabo gledam serije, jer je to previše komplicirano za mene. Ipak zahtijeva intelektualno naprezanje. Moraju se paziti i pratiti likovi, a ja u ovim godinama mogu gledati samo intermeco. Ali ovo ostvarenje mi se dopada – govori nam Kurtović.

Navikli ste na kamere i reflektore. Ipak, razlikuje li se snimanje jednog ovakvog TV projekta?

- Otkako sam posljednji put snimao, mnogo toga se promijenilo. Ovo je veoma profesionalna serija. Reditelj serije Goran Kulenović sa „Zabranjenim pušenjem“ davno je uradio spot „Yugo 45“. Scenu u kojoj sam ja u ćevabdžinici te glumac koji igra Kirka Daglasa snimali smo na jednoj napuštenoj pijaci u Zagrebu. Veoma je zahtjevno. Letjeli smo sa lokacije na lokaciju. A ja sam svoje brzo snimio i pobjegao nazad u Sarajevo.

Znači li to da odlazite u glumce?

- Ma ne. Nemam veze s glumom, kao što nemam ni s muzikom. Ali ako sam uspio u muzici nešto napraviti, onda mogu možda i s glumom. Kad mogu svi što ne bih mogao i ja, kao i drugi koji nemaju veze s tim. Ma ko će mene, neće me niko. Ja možda i bih, ali ko će me ovako lošeg.

Šarmantni naglasak

Ima li koincidencije u tome da „Zabranjeno pušenje“ ima pjesmu „Agent tajne sile“, a Vi u „Crno-bijelom svijetu“ upravo igrate agenta?

- Da. I u spotu sam glumio nekog policajca. Možda se neko od mene zaista i prepadne, posebno gledaoci.

Hrvatski glumci malo su, čini se, nespretni pokušavaju govoriti bosanski, i sarajevskim naglaskom.

- Jeste malo smiješno. Šta ja znam, nije to perfekcionizam, ali mora biti komično. Možda to namjerno, a možda slučajno rade, nemam pojma. Ali uglavnom je šarmantno. Mora se paziti na tačnost prikazivanja jednog perioda. Svi gledaju ima li neka greška, a ustvari te greške ne treba tražiti, već se treba opustiti, gledati i uživati.

Preživjeli iz osamdesetih

Elvis J. Kurtović pojavljuje se i u TV projektu „Borderland Soundtrack“.

- Isto se radi o osamdesetim godinama, kao i preživjelima učesnicma tih godina. Taj period je bio veoma interesantan, jer je Tito već bio umro i krenule su ekonomske krize i političke svađe među republikama. Interesantno je da su muzika i filmovi bili jako dobri. Sada se mnogi vraćaju tim osamdesetim – govori Kurtović.

Slađana Milošević, Goran Bregović...

- U osamdesetim se još cijenio kvalitet. Nije još krenuo ovaj kapitalizam, gdje starlete dominiraju. I tada je bilo šunda i loših stvari, ali nisu preovladavali. Sad je totalno drugo vrijeme. Sada se propagiraju skandali, starlete... Ali, evo imate primjer „Crno-bijeli svijet“, serije koje se još rade kvalitetno. Drago mi je da sam doprinio barem epizodnom ulogom. Uvijek ubace nekoga, znam da su gostovali i Slađana Milošević i Goran Bregović. Mene su se sjetili ubaciti ,eto, za tu Olimpijadu. I drago mi je zbog toga – ističe Kurtović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.