ŽUTI BIKINI

Tajra Benks: Ljepotica za historiju

Prije 22 godine, bila prva Afroamerikanka koja je krasila naslovnicu kultnog magazina

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

14.5.2019

quote
<p>Tajra je od 1991. do 2005. godine bila jedna od najtraženijih svjetskih manekenki i sa punim pravom nosila je laskavu titulu supermodela, a nakon što se povukla sa modnih pisti, nastavila se baviti glumom i televizijskom produkcijom.</p>
Benks: Prekinula mirovunu - Avaz
Na pragu pete decenije obara s nogu - Avaz
Benks: Zvali su me ružno pače - Avaz
Dnevni avaz
Otvoreno o estetskim korekcijama - Avaz
+1

Tajra Benks (Tyra Banks, 45) bila je prije 22 godine prva Afroamerikanka koja je krasila naslovnicu kultnog magazina "Sports Illustrated Swimsuita". Sada se historija ponavlja i ova ljepotica je zbog jednog snimanja “prekinula mirovinu” i u žutom bikiniju ponovo zasjala na naslovnici istog magazina.  

Pokazala je tijelo na kojem joj mogu pozavidjeti i upola mlađe kolegice, a sama Tajra je rekla kako nikad nije ni sanjala da će sa 45 godina ponovno biti na naslovnici ovog časopisa.

 Inspiracija ženama

- Tijelo mi se promijenilo. Moja stražnjica je veća, sve je malo veće. Snimanje je bilo teže zbog toga, ali sam nakon prvog poziranja shvatila da ja to mogu. Postoji stereotip da samo djevojke od 20 godina mogu da poziraju u bikiniju. Ne znači da, kad dostignemo određene godine, više nismo privlačne. Baš sam zato pristala na ovo - zaključila je Tajra, koja se prije 14 godina penzionisala i postala idejni tvorac takmičenja “America’s Next Top Model”.

No, niko, zapravo, nije iznenađen da je upravo ona dobila čast da zasja na naslovnici posljednjeg broja s obzirom na to da je ona oduvijek bila poprilično jasna i glasna da je nužna različitost u modnom svijetu.

- Od njenog prvog pojavljivanja na naslovnici, Tajra se transformirala u mogula, kulturnu silu i postala je inspiracija mnogim ženama širom svijeta - rekla je urednica Em Džej Dej (MJ Day).

O svemu se na svom profilu na Twitteru oglasila i Benks, koja je napisala:

- Ovo je za sve one kojima je ikada rečeno da nisu dovoljno dobri zbog svog izgleda, godina, ma zbog bilo čega.

Ova 178 centimetara visoka ljepotica bila je i zaštitno lice modnog brenda “Victoria's Secret”.

Otkrila tajnu

Tajru su u djetinjstvu zadirkivali zbog neobičnog izgleda, a u školi su je pogrdno zvali i ružno pače, zbog čega je, kako je rekla, često plakala.

Nedavno je sa majkom Kerolin (Carolyn) objavila memoare "Perfect Is Boring", u kojima je otkrila tajnu koju je čuvala više od 25 godina. Benks je, naime, napokon priznala da je na početku karijere korigirala nos, iako se dugo klela kako je na njoj sve potpuno prirodno.

- Neugodno mi je kad sve te prirodno lijepe žene osuđuju one druge koje su na sebi nešto mijenjale... Majka priroda nekad je nepoštena, pogotovo kad je u pitanju ljepota. Priznajem, imam lažnu kosu i operisala sam nos. Osjećam se odgovornom i zato sam napokon odlučila reći istinu. Krajnje je vrijeme da se mi, žene, jednom zauvijek prestanemo međusobno osuđivati za svaku sitnicu - izjavila je Tajra za američki časopis “People”.

 Prvi put majka u 43. godini

Tajra i njen momak, norveški fotograf Erik Asla postali su prije dvije godine roditelji dječaka. Tako je poznata manekenka prvi put postala majka u 43. godini zahvaljujući surogat majci, nakon što je godinama pokušavala ostati trudna. Već nekoliko mjeseci poslije, počelo se šuškati da im je veza u krizi. Par, nažalost, nije uspio popraviti situaciju pa su se odlučili rastati u miru. Erik se iselio iz zajedničkog doma, ali su odlučili da će i dalje nastavljati zajedno odgajati sina Jorka (York). U vezi su bili pet godina.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.