TUGA Čuveni kompozitor

Umro Đelo Jusić

Za Avaz.ba potvrdio njegov sin

N. AJNADŽIĆ

Jusić: Umro u 80. godini

Foto: Arhiv


Čuveni kompozitor Đelo Jusić umro je u 80. godini u Zagrebu.

Za Avaz.ba ovo je potvrdio njegov sin Đelo Jusić mlađi. Kako saznajemo, dugo vremena borio se s karcinomom prostate te je prije izvjesnog vremena operiran u bolnici u Dubrovniku.

Đelo Jusić ostat će upamćen po svom sjajnom umjetničkom djelu. Vrhunski kompozitor, odlični gitarista, vrhunski aranžer i dirigent karijeru je počeo davne 1961. godine s “Dubrovačkim trubadurima”. Decenijama se ubraja među najznačajnije ličnosti muzičke i umjetničke scene na ovim prostorima. Za poslijeratnu BiH najznačajniji je oratorij “Srebrenički inferno”, koji je Jusić komponirao.

Jusić je bio zaljubljen u Sarajevo. 

- Ni u jedan grad ne mogu doći kao u Sarajevo, da se ismijem, nasmijem, da se obradujem, da se i sa mnom obraduju prijatelji - kazao je Jusić jednom prilikom.

Roditelji su mu bili iz BiH, majka iz Mostara, otac iz Prozora. Porodica Jusić je 1927. godine došla u Dubrovnik.

- Zato mi svi, i brat i ja, imamo begovske manire. Ima u tome nešto. A kako Bosnu doživljavam… Jeste li vi slušali “Srebrenički inferno”? To je čista Bosna. Slika blijedi, riječ da ne govorim, muzika je jedino što ostaje. To je jedan od najvećih dokumenata, ne samo “Inferno” nego i ostalo. Niko ne čita Betovenovu (Beethoven) biografiju nego sluša muziku – poručio je svojevremeno Jusić.

Njegov “Srebrenički inferno” za mnoge je najljepši dar koji je jedan umjetnik dao Bosni.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na