ZANIMLJIVOSTI

Urnebesno: Pogledajte 10 nevjerovatnih grešaka koje su nekako ostale na filmu

Kadrovi iz filmova. Screenshot

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

25.9.2019

Snimanje filmova je ogroman posao, a montažeri, pak, trebaju osigurati da ono što ne treba biti u filmu i ne bude u filmu. Ali i oni su samo ljudi i griješe. 

Pa se sada možemo smijati nevjerojatnim greškama koje su ostale u filmu. 

U nastavku pogledajte 10 zbilja nevjerovatnih grešaka.


Bourneov identitet

U “Bourneovom identitetu” Met Dejmon (Matt Damon) igra tajnog agenta koji pati od amnezije. Iako se ne sjeća ničega, vještine su mu ostale, pa tako u sceni na samom početku filma nestaje nasred ulice nakon što ga ribari spase iz mora. Nestaje? Pogledajte malo bolje i vidjet ćete Damona kako se skriva iza kamiončića i bježi iz kadra.

Kadar iz filma. Screenshot

Harry Potter i Odaja tajni

U “Odaji tajni” učenici počinju učiti vještine dvoboja. Naravno da se Heri Poter (Harry Potter) i njegov najveći neprijatelj (među učenicima) Drako Malfoj (Draco Malfoy) sučeli su se u dvoboju i naravno da Heri pobijedi, na radost svih učenika koji promatraju dvoboj. Učenika i kamermana, kojega su montažeri zaboravili izrezati.

Kadar iz filma. Screenshot

Povratak u budućnost III

Čitav serijal “Povratak u budućnost” prepun je greškica i nedosljednosti, no jedna je postala vrlo zapažena Naime, u posljednjem nastavku trilogije, kada se Dok vraća s porodicom jedan od njegovih sinova napravi gestu koju ne možete promašiti. Zar nemaju WC-e u vozovima koji putuju kroz vrijeme?

Kadar iz filma. Screenshot

Jurski park

Reditelj Stiven Spilberg (Steven Spielberg) nije želio da svi dinosauri budu kompjuterski animirani – u nekim su scenama korišteni stvarni modeli. A njih je trebalo pridržavati, pa se na jednome mjesto pojavila i misteriozna ruka. Fanovi filma odmah su je uočili.

Kadar iz filma. Screenshot

Narednik James

Još jedna misteriozna ruka koja se pojavljuje u kadru potpuno bez ikakvog razloga. Nejasno je zašto u montaži jednostavno scena nije odrezana sekundu ranije.


Kadar iz filma. Screenshot

Gladijator

U filmu koji ima toliko masovnih scena kao što ih ima “Gladijator” posve je razumljivo da se pojavi pokoja greškica pa i da koji član ekipe završi u kadru kada ne bi smio. Međutim, u filmu grešaka jednostavno ima previše, a scena u kojoj Rasel Krou (Russel Crow) zapita prepunu arenu da li se zabavlja je postala legendarna.

Kadar iz filma. Screenshot

Ralje

Reditelj se toliko zaigrao u sceni s brodovima da nije primijetio da je u jednom kadru ostavio cijelu filmsku ekipu na jednome od njih.

Kadar iz filma. Screenshot

Indiana Jones i otimači izgubljenog kovčega

Ekipa se silno trudila da dočara Kairo u 1930. godinama, da bi im sve pokvario mladić u plavim trapericama i majici koji se jednostavno prošetao kadrom.

Kadar iz filma. Screenshot

Gospodar prstenova: Dvije kule

Moćnom i plemenitom rohanskom ratniku Eomeru mač ne bi smio ispadati tako lako. Zašto nisu scenu snimili još jednom, postavlja se pitanje.

Kadar iz filma. Screenshot

Snježno kraljevstvo

I u crtićima se greške događaju – jedno je čarolijom vladati ledom i snijegom, sasvim je nešto drugo kršiti zakone fizike i provući pletenicu kroz ruku.

Detalj iz "Ledene kraljice". Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.