VELIKAN ANIMIRANOG FILMA

Mit o smrti Volta Diznija živi i danas

Svijetom se pronijelo vjerovanje da je zaleđen i bit će odleđen kad nauka pronađe lijek za rak

Dizni: Rođen 5. decembra prije 118 godina. Agencije

Piše: L. S. R. / Avaz.ba

10.12.2019

Prije 118 godina, 5. decembra rođen je Volt Dizni (Walt Disney). Bio je jedan od najmoćnijih likova svjetskog animiranog filma i nedvojbeno najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma. Bio je idol čitavih generacija, ne samo u Americi, već i širom svijeta.

Veliki porok

Umro je 15. dcembra 1966., a njegova smrt označila je rađanje jedne od najvećih urbanih legendi. Naime, čudnim spletom okolnosti svijetom se pronijelo vjerovanje da je Dizni zaleđen i bit će odleđen kad nauka pronađe lijek za rak.

Tokom gotovo čitavog života Dizni je imao veliki porok - pušio je uglavnom po tri kutije cigareta na dan. Kada mu je otkriven tumor na lijevom plućnom krilu, ono je ubrzo izvađeno, ali je bolest metastazirala i doktori su mu predvidjeli još najviše dvije godine života. Dizni je izdržao samo 34 dana.

Sve u vezi s Diznijevom smrću je zataškano. Međutim, jedna prilično dvosmislena izjava za novine otvorila je vrata intrigama i, istovremeno, nadi.

Bob Nelson, predsjednik Udruženja kriogenetičara iz Kalifornije, u intervjuu za „Los Angeles Times“ izjavio je:

- Volt Dizni želio je da bude zaleđen. Naše udruženje je primilo gomilu poziva iz njegove produkcijske kuće u vezi sa procesom kriogenetskog zaleđivanja, ljudima koji obavljaju ovo i troškovima. Mnogi misle da je Dizni zaista zaleđen i da se njegovo tijelo nalazi u hladnjaku u nekom podrumu. Ipak, Volt Dizni nigdje nije zapisao da je to njegova zvanična želja. Zato je i kremiran. Dvije sedmice nakon njegove smrti prvi čovek je kriogenetski zaleđen.

Dizni se zaista za života i te kako interesirao za dostignuća na polju kriogenetike i mogućnost vječnog života. Diznijev biograf, Mark Eliot, u biografiji „Volt Dizni – Mračni princ Holivuda” piše:

„Diznijeva rastuća opsjednutost sopstvenom smrtnošću dovela je do toga da počne da izučava kriogenetiku. Često je opčinjeno pričao prijateljima o želji da, kad dođe vrijeme, bude zamrznut, odleđen i po potrebi izliječen…na ove reči njegov brat je samo klimao glavom u nevjerici.”

Nastaviti život

Špekulacije su kolale pa je došlo do toga da je Dizni zapravo zaleđen neposredno prije smrti, kako bi jednog dana mogao da se odledi, izliječi od raka i nastavi svoj život.

A dvije sedmice nakon Diznijeve smrti zaleđen je prvi čovjek ikada.

Kćerka otkrila istinu

Tek 2012. Diznijeva kćerka Dajana Dizni Miler oglasila se povodom smrti svog oca i stala na put decenijskim špekulacijama. U intervjuu za „Daily Mail“ izjavila je:

- Otvorili smo Porodični muzej Volta Diznija u San Francisku kako bismo uvjerili ljude da je moj otac i dalje tu, sa njima; kako bismo napokon prekinuli besmislene glasine, ali njima nije bilo kraja. Prijatelji moje djece stalno ih zapitkuju da li je njihov deda zaleđen i izmišljaju priče o tome gdje se nalazi. Nisam mogla više da izdržim to. Moj otac je kremiran i sumnjam da je uopće znao šta je kriogenetika.”


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.