LONDON

„Joker“ nominiran 11 puta

Kritike zbog dominacije bijelaca

Piše: Avaz.ba

8.1.2020

Čim je BAFTA objavila nominacije za nagrade u glavnim kategorijama, krenule su kritike. Problem opet stvara dominacija bijelaca u glumačkim kategorijama i muškaraca u rediteljskoj kategoriji.

„Joker“, mračna drama o jednom od najpoznatijih negativaca, ima najviše, 11 nominacija za ovogodišnju nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti. Filmovi „Irac“ i „Bilo jednom u Holivudu“ slijede sa po deset nominacija. Oni će se s filmom „1917“ takmičiti za glavnu nagradu.

Hoakin Feniks (Joaquin Phoenix) za ulogu Džokera nominiran je za najboljeg glumca, u konkurenciji s Leonardom Dikapriom (Leonardo DiCaprio), Adamom Drajverom (Driver), Taronom Egertonom i Džonatanom Prajsom (Jonathan Pryce).

Entoni Hopkins: Film "Dvojica papa" - Avaz
"Bilo jednom u Holivudu" 10 nominacija - Avaz
„1917“ takmiči se za glavnu nagradu - Avaz
Hoakin Feniks: Film "Joker" - Avaz
Al Paćino: Takmiči se za najbolju mušku ulogu - Avaz

Za najbolje glumice nominirane su Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), Sojrs Ronan (Saoirse), Šarliz Teron (Charlize Theron), Džesi Bakli (Jessie Buckley) i Rene Zelveger (Renee Zellweger). Johanson je nominirana i za najbolju sporednu žensku ulogu, a društvo joj pravi dvostruko nominirana u istoj kategoriji Margot Robi (Robbie).

U kategoriji za najbolju mušku ulogu našle su se najveće zvijezde Holivuda Al Paćino (Pacino), Džo Peši (Joe Pesci), Tom Henks (Hanks), Entoni Hopkins (Anthony) i Bred Pit (Brad Pitt).

Dodjela nagrada bit će početkom februara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.