NOVI ALBUM

"Dubioza kolektiv" besplatno nudi "Fake News"

Grupa traži nove muzičare zbog masovnog odlaska kolega na njemačke bauštele

Detalj iz spota "Take my Job Away". Promo

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

28.1.2020

"Dubioza kolektiv", bh. muzička senzacija, jutros je, napokon, objavila novi album pod nazivom "Fake News".

Album se sastoji od deset pjesama, a momci iz "Dubioze" su, za sada, objavili jedan spot, i to za numeru "Take my Job Away".

Kao i do sada, svi singlovi su društveno angažirani, s akcentom na odlazak mladih. "Fake News" je dostupan na svim digitalnim platformama te kao CD izdanje, a izdavač je "Menart". Osim toga, kao i prethodni albumi, i ovaj je dostupan za besplatno preuzimanje na internet-stranici www.dubioza.org.

Pjesme su na engleskom, španskom i francuskom jeziku, a, kako kažu momci iz "Dubioze", zbog skromnog poznavanja stranih jezika uglavnom su napisane uz pomoć Google Translate prevodioca.

U spotu najavne pjesme albuma "Take my Job Away", u ulozi gostujućeg vokala, pojavljuje se robot Robby Megabyte - humanoidni estradni asistent, prvo napredno domaće rješenje iz oblasti estradne robotike, kako ga opisuju iz "Dubioze kolektiv". Spot je režirao Salem Kapić Kantardžić u produkciji agencije "Fabrika". 

Konkretno, ova pjesma govori o problemima nedostatka radne snage u našim krajevima izazvane nekontroliranim migracijama ka Zapadu, mogućim izlazima iz krize pomoću robotike, automatizacije i vještačke inteligencije, ali i opasnostima i zamkama takvih tehnoloških rješenja. 

- Zbog hroničnog nedostatka estradnih umjetnika izazvanog masovnim "odlaskom mozgova" na bauštele u zemlje zapadne Evrope, bili smo prinuđeni da prilikom traženja novih muzičara u "Dubiozi kolektiv" posegnemo za novim tehnologijama. Spojem naprednih rješenja iz oblasti robotike i vještačke, umjetničke inteligencije, kreirali smo robota pomoću kojeg ćemo pokušati nadomjestiti nedostajuću estradnu radnu snagu. Posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radimo na novim pjesmama sa Robbyjem Megabyteom, humanoidnim robotskim asistentom, koji je razvijen u Francuskoj, a sastavljen u BiH uz pomoć dva posljednja studenta Elektrotehnike koji nisu emigrirali. Robby posjeduje sve potrebne EU certifikate, te je prošao rigorozne sigurnosne provjere Državne agencije za napredne tehnologije pri Ministarstvu za civilne poslove Vijeća ministara BiH. Za sada smo jako zadovoljni rezultatima i planiramo da ga u budućnosti angažiramo kao punopravnog člana benda. Cilj nam je da vremenom sve članove benda zamijenimo robotima, a da Bosnu i Hercegovinu pozicioniramo kao svjetskog lidera u oblasti estradne robotike - u svom maniru su rekli momci iz "Dubioze kolektiv".

Na albumu učestvuje impresivan popis gostujućih umjetnika poput "Manu Chao", Erla Sikstina (Earl Sixteen) iz kultnog britanskog benda "Dreadzone", Toma Fetermena (Tome Feterman) iz francuskog "Soviet Suprema" te meksički bend "Los de Abajo". 

Da su fanovi oduševljeni novim albumom, dovoljno govore komentari na YouTubeu.

- Probudiš se i ... novi album "Dubioze". Jeah! Najbolji dan u godini - jedan je od komentara.

Novi album "Fake News" dostupan. Promo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.