INTERVJU

Zijad Gračić: Trebao sam glumiti u "Novom papi"

Uvijek sam u srcu s Bosnom, samo ne znam koliko sam ja u srcima Bosanaca

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

1.2.2020

Treća sezona serije „Novine“ uskoro bi trebala početi s prikazivanjem na HRT-u. Objavljeni teaser obećava dinamično veliko finale serija se smatra jednom od najuspješnijih poslije raspada Jugoslavije. 

Realan život

Gračić: Zanimljivo se naći i u ulozi novinara. Arhiv

Jednu od glavnih uloga, urednika printanog izdanja „Novina“ Martina Vidova, igra Zijad Gračić, koji je rođen u Kaknju ali već dugo ima zagrebačku adresu. Ljubazan kao i uvijek, govorio nam je o dešavanjima u novoj sezoni, ali se osvrnuo i na BiH te nam je otkrio ko je njegova tajna želja kada su u pitanju svjetske glumice.

- Teško bi bilo sada preciznije govoriti o priči ove sezone. Ide u smjeru kao što je završila i druga sezona. Tematski sadržaj se nastavlja sa akterima iz druge sezone, a u središtu su sva dešavanja koja su bila sadržana i u drugom dijelu. To je politički sadržaj, svi dnevni i aktuelni problemi koji se zapravo događaju tokom prethodne sezone. Teško je prepričavati pojedine stvari. Težište se prebacuje na aktuelne političke situacije, kriminalne radnje, probleme koji tište društvo u seriji – govori nam Gračić.

Dodaje i da redakcija „Novina“, čiji je on dio, ide u neželjenom smjeru.

- Novinarstvo ide na drugu stranu. Novine, kao takve, padaju u drugi plan, a dnevno-političke situacije dolaze u prvi. To je sadržaj gdje se razračunavaju ti akteri – ističe Gračić.

Jeste li Vi zbog uloge u seriji poželjeli da ste novinar?

- Zanimljive su to stvari kada se čovjek nađe radeći taj posao u takvim situacijama. Ali nisu to iznenađujuća dešavanja i tu je uspjeh ove serije. Zanimljivo se naći i u ulozi novinara. Bilo je mnogo razgovora šta novinarstvo može preciznije, šta je moglo i može bolje napraviti i koja je zadaća novinarstva kao profesije. Nudi velike mogućnosti, ali je to vrlo delikaktno i složeno. To sve podsjeća na našu stvarnu situaciju i tu se na neki način pokušava kritički osvrnuti i poručiti nešto za buduće generacije.

Hoće li uloga urednika biti jedna od onih koje će obilježiti Vašu karijeru?

- Ne. Što se mene tiče i moje uloge Martina Vidova, presretan sam da sam dio cijele te priče. Uloga je zanimljiva, ali bilo je drugih u mojoj karijeri koje bih mogao staviti u prvi plan. To su moji prvi radovi, naprimjer u „Pticama nebeskim“, a kasnije će biti i u nekim telenovelama. Međutim, sadržajno ovo jeste u svakom slučaju vrlo intrigantna, upečatljiva i meni će ostati u sjećanju kao izuzetan posao glavnog urednika.


Broj jedan

Sve više idemo ka idealu svjetskih produkcija. Koliko je to isplativ danas posao glumca?

- Jako je isplativ i trebamo ići prema takvim poslovima. Korist je u raznim smislovima dalekosežna. Kako za nas glumce tako i za publiku koja će to gledati. Bez toga nema kvalitetnog napretka, barem što se tiče ovog segmenta našeg društva i audio-vizuelne produkcije.

Rodom ste iz Kaknja, a skoro čitav život ste u Zagrebu. Kakav je Vaš odnos prema BiH?

- Naravno da sam uvijek u srcu s Bosnom. Samo ja ne znam koliko sam ja u srcima Bosanaca. I u profesionalnom i u privatnom smislu. Trudim se da, što se tiče mog posla, na neki način zadovoljiti i kriterije publike odnosno ljudi u BiH.

Hipotetički, kada biste imali priliku, s kojom od svjetskih glumica biste voljeli dijeliti kadar?

- Moja simpatija dugo već vremena je Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer). Međutim to je za neke druge živote. To 30 godina nosim sa sobom. Posebno prije 15-ak godina, kada je bila aktuelna i bila mi je broj jedan.

Trebao sam glumiti u ’Novom Papi’

- Uživam gledati drugu sezonu serije „Novi Papa“ na HBO-u. Možda jer sam trebao učestvovati u njoj. Gospodin Paolo Sorentino (Sorrentino) me je pozvao na audiciju, ali eto... Nisam prošao. Ipak uživam gledati drugu sezonu, fenomenalna je – kaže Gračić.


-Produkcija „Novina“ je itekako isplativa. Ne u materijalnom smislu nego dobrog društva - istakao je Gračić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.