RAZGOVOR

Frontmen „Parnog valjka” za "Avaz": Svaka nova turneja je borba za opstanak

Prisjetio se i prvog poslijeratnog koncerta u Sarajevu

Legendarna grupa "Parni valjak". Arhiv

Piše: M. Smajlović - Selimović / Avaz.ba

8.2.2020

Legendarna grupa „Parni valjak“ održat će koncert u sarajevskoj Zetri 20. marta u okviru turneje „Runda 44“. U bh. prijestonicu dolaze nakon skoro pet godina, a Husu se čini kao da je prošla cijela vječnost.

- Veseli nas koncert, jer je Sarajevo rasadnik velikih grupa i publika koja ima kriterij i razumije rokenrol i tu je uvijek izazov svirati – kaže frontmen "Parnog valjka" Husein Hasanefendić Hus.

Igra riječi

Naziv turneje je „Runda 44“. 

- Da i nema veze s godinama na sceni. To je igra riječi, jer smo sada već u 45. godini. Upravo pjesma „Kad nemaš kud“ govori o tome, a to je da su svaka nova tureneja i nova godina i album, ustvari, nova borba i ništa se ne može uzeti zdravo za gotovo. Svaka nova turneja je i nova runda borbe da opstanemo, da dokažemo zašto smo veliki.

Šta publika može očekivati na koncertu?

- Naravno, bit će to retrospektiva pjesama koje su nas obilježile, kao i numere s novog albuma „Vrijeme“.

„Vrijeme“ je veoma uspješno.

- Baš smo nedavno dobili nagradu od „Hrvatske diskografske udruge“ za najprodavaniji album. To je zvanični podatak, u brojkama, statistika. Tako da nas to veseli. Bend je zreo, zvučimo super i veselimo se Sarajevu.

Postoji li neki recept za dugovječnost?

- Mi ni u najluđim snovima nismo očekivali da ćemo trajati toliko dugo i da se može trajati toliko dugo. Međutim, sve je brzo prošlo, to me brine. Vrijeme juri, kao da sve brže ide. Tako da je i sviranje i putovanje neka receptura da ostanemo duže djetinjasti.

„Parni valjak“: Koncert u sarajevskoj Zetri 20. marta. Arhiv

Bilo je sjajno

Nakon okončanja rata u BiH „Parni valjak“ je među prvima imao koncert u Sarajevu. 

- Meni je sve vrijeme bila knedla u grlu. To je bio izuzetno emotivan koncert. Bili smo fascinirani pozitivnim duhom. Pribojavali smo se da ćemo doći pred publiku koja ima slomljen duh, međutim, bilo je sjajno i izrazito emotivno.

Veliko zanimanje

Organizatori su objavili da su promo karte za „Parni valjak“ u Zetri prodate za samo nekoliko dana.

- Ulaznice su u prodaji na platou Skenderija, u BKC-u, uličnoj prodaji Ferhadija i putem sistema kupikartu.ba - poručili su organizatori iz agencije “Stars and more”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.