GLUMAC

Džeki Čen danas slavi rođendan

Čovjek koji je preživio brojne povrede

Dobitnik Oskara za doprinos filmskoj industriji. ARHIV

Avaz.ba

7.4.2020

Skoro da ne postoji generacija koja ne pamti legendarne filmove "Gas do daske", u kojima je hongkonški glumac, reditelj i producent Džeki Čen (Jackie Chan) pokazao zavidne akrobatske sposobnosti. Takav je i u ostalim filmovima koje je snimio. U svojim je filmovima ovaj majstor borilačkih vještina uvijek energičan te se bori akrobatskim stilom. Iako mnogi glumci koriste kaskadere u opasnim scenama koje se ne usude izvesti, Džeki je sve sam glumio.

Džeki, koji danas slavi 66. rođendan, odmalena je bio okružen akrobatskim vještinama. Otac mu je bio kuhar, a majka spremačica u američkoj ambasadi u Australiji. Čen nije mogao biti s njima u Kanberi, pa je deset godina boravio u internatu u Cim Ša Cuiju. Tamo je naučio sve što mu je trebalo za uloge koje je poslije ostvario. Svladao je prevrtanje, padanje, akrobatske vještine.

- Učili smo sve i svašta, ali je treniranje često bilo vrlo naporno, ponekad je trajalo od pet ujutro pa sve do ponoći - rekao je Čen. 

Danas slavi rođendan. ARHIV

Džekija je jedan reditelj odveo iz internata jer mu je bio potreban dječiji glumac. Čen se oduševio i prihvatio je glumački život. Postao je čovjek koji je preživio nebrojene ogrebotine i modrice, nekoliko potresa mozga i hrpu prijeloma. Sam je jednom naveo da je lomio nos triput, vilicu, vrat, ključne kosti, rebra, šake, koljena, lobanju, gležanj, prste....

Džeki je u svojim filmovima, osim kaskaderstva, radio nevjerojatne stvari - hodao po užarenom ugljenu, jeo čili paprike, pio industrijski alkohol. Tukao se gotovo svime što je našao pri ruci. Nekoliko puta se rugao kako je "pravi opasni dečko" jer sve u filmovima radi sam, dok su brojni glumci koristili kaskadere.


Nije koristio kaskadere. ARHIV

Džeki je 2016. osvojio Oscara nakon 56 godina karijere i 200 snimljenih filmova. Ali to nije bilo za neku pojedinačnu ulogu, već je dobio počasnog Oskara za doprinos filmskoj umjetnosti.

- Nakon 56 godina u filmskoj industriji, više od 200 snimljenih filmova, toliko slomljenih kostiju, konačno - rekao je tad Čen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.