RAMAZAN

Alen Islamović: Sveti mjesec me podsjeća na rahmetli majku i pjesmu "Emina"

Vjera je odricanje i čišćenje duha, bez obzira na to da li se ide u vjerske objekte ili ne, ali i kod kuće čovjek može naći svoj vjerski i duhovni mir, iskren je muzičar

Islamović: Ramazan za njega ima posebno značenje. Agencije

Razgovarala: L. Karahmet-Pujagić / Avaz.ba

7.5.2020

Alen Islamović stigao je iz Zagreba u rodni Bihać, gdje ima veliku farmu lješnjika i gdje uživa provoditi vrijeme. Govoreći o vremenu pandemije koronavirusa, kaže da mu je karantin dobro došao.

- Čovjek može uzeti mašine, štemati ili pilati neke daske ili raditi pjesme, kao što neko to radi. Iskren da budem, u Bihać sam došao i da ofarbam ogradu, da malo sredim ruže i vrt. Evo danas sam cijeli dan na nogama – rekao je Islamović.

U razgovoru za "Avaz" otkrio nam je da ramazan za njega ima posebno značenje.

- Ramazan je za mene mir, odricanje od nekih stvari. Taj mjesec bi čovjek trebao iskoristiti da preispita sebe i svoju psihu. Dovoljan je i ovaj karantin što nam se dešava i ovu situaciju čovjek može da iskoristi da se pročisti. Doktori su rekli da će mnogo ljudi izaći iz izolacije i tražiti pomoć od psihijatara. Vjera je odricanje i čišćenje duha, bez obzira na to da li se ide u vjerske objekte ili ne, ali i kod kuće čovjek može naći svoj vjerski i duhovni mir – iskren je muzičar.


Islamović: U rodnom Bihaću na plantaži lješnjika. Arhiva

Najljepši ramazani vežu ga za djetinjstvo.

- Sjećam se svoje rahmetli mame kada je nama, djeci, iako je postila, pripremala obroke i odolijevala mirisima hrane. Ona i otac su postili, ali nas nisu forsirali da to radimo. Ali, kada je dolazio Bajram, to nam je bilo najljepše. Stavljali smo gramofon na prozor, dvojica moje braće, sestra i ja i puštali smo prekrasne starobosanske pjesme. Brat je imao ploče od Mehe Puzića, Hanke Paldum, Zaima Imamovića, Himze Polovine. A kasnije bi došla na red i grupa „Rolling Stones". Posebno značenje za mene imala je pjesma „Emina“ od Himze Polovine – prisjetio se Islamović.

Vrijeme u rodnom gradu iskoristit će i da zaigra tenis.

- Sport mi posebno nedostaje, ali, evo, u Bihaću su dozvolili da se mogu igrati singlovi u tenisu. Pa tako da jedva čekam – dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.