GLUMAČKE LEGENDE

Zločesta Aleksis proslavila 87. rođendan

Za ulogu Aleksis Kolbi Karington od 1982. do 1987. bila je nominirana za Zlatni globus, a taj kipić za najbolju glumicu u dramskim serijama dobila je samo 1983. godine

Džoan Kolins: Seks simbol osamdesetih. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

24.5.2020


Seks simbol 80-ih, britanska glumica Džoan Kolins (Joan Collins, 87) još uvijek, kako kaže, ne pomišlja na mirovinu. Rođena je 23. maja 1933. godine pa danas slavi punih 87, no na izgledu i formi pozavidjele bi joj sve vršnjakinje, a Džoan se i dalje ne da pa bi joj se u skoroj budućnosti, ovisno o stanju filmske industrije nakon završetka pandemije, vani trebala pojaviti čak dva filma u kojima glumi.

Gledaoci  je prvenstveno pamte po ulozi zločeste Aleksis (Alexis) iz popularne televizijske sapunice "Dinastija", a udavala se pet puta. Za petog supruga Persinja (Percy) Gibsona udala se 2002., kada je njoj bilo 69, a njemu samo 37 godina. Persi danas ima 55 i još su u sretnom braku.


Kultna serija "Dinastija". Agencije

Džoan je u seriji počela glumiti tek u drugoj sezoni nakon što je pokojni producent Eron Spiling (Aaron Spelling) uvjerio da je uloga zloče idealna za nju. Dolaskom Džoan gledanost je rapidno rasla pa je “Dinastija” ubrzo postala najgledanija američka serija. Za ulogu Aleksis Kolbi Karington od 1982. do 1987. bila je nominirana za Zlatni globus, a taj kipić za najbolju glumicu u dramskim serijama dobila je samo 1983. godine.

Nakon što je peta sezona serije potukla sve rekorde gledanosti i pretekla konkurentski “Dallas”, Džoan je zaprijetila otkazom ako joj ne povise plaću. Kako bi joj udovoljili, producenti su joj povisili plaću na 100 hiljada dolara po epizodi. U posljednjoj, devetoj sezoni 1989., pojavila se u samo 13 od 22 epizode jer je više nisu mogli plaćati, a i serija je gubila na gledanosti.



Džoan je 1983. godine 50. rođendan obilježila skidanjem za "Playboy". Agencije

Džoan je 1983. godine 50. rođendan obilježila skidanjem za "Playboy" za što je navodno dobila čak 500.000 funti. Trenutno je u braku s petim suprugom i ima troje djece. Svoje prvo sudbonosno "da" izrekla je 1952. godine u dobi od 18 godina kada se udala za Maksvela Rida (Maxwell Reed) koji je kasnije pokušao prodati arapskom šeiku za 20.000 funti.  S njim je izgubila nevinost, zbog čega su je roditelji natjerali na brak.

- Pakao je počeo na medenome mjesecu u Kanu. Tretirao me je kao robinju. Morala sam mu bojiti kosu u crno i trpiti vrijeđanja. Godinu dana poslije vjenčanja htio me je prodati šeiku za 20.000 dolara. Pobjegla sam roditeljima – rekla je Džoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.