VIŠE OD MUZIKE

Saša Antić za "Avaz": Egoizam danas postaje vrlina

Opet nam je svemir pokazao kako je život nepredvidiv i dragocjen

Saša Antić. Pixell

Piše: Lejla Karahmet-Pujagić/Avaz.ba

30.5.2020

Glavni autor i frontmen splitske grupe TBF Saša Antić vrijedno radi na solo albumu, koji će objaviti najesen. Tematika 13 pjesama kreće se od crnog humora do društvene kritike. Izolacija mu nije teško pala. Kako se već bio zahuktao u poslu na albumu, samo je nastavio raditi.

Vrijeme mu je prolazilo na relaciji stan - studio i u šetnji s porodicom. U razgovoru za „Avaz“ otkrio je boji li se budućnosti, šta misli o politici, kakvi su planovi TBF-a i šta smo, prema njegovom mišljenju, naučili iz situacije u kojoj se svijet našao.


Majka priroda

- Opet nam je svemir pokazao kako je život nepredvidiv i dragocjen i da je prirodna ravnoteža delikatna. Znamo da je virus preskočio na čovjeka iz životinjskog svijeta, to se događalo i u prošlosti i dogodit će se, sigurno, opet jer potrošačka mašinerija neće stati. Teško je očekivati neko instant osvješćivanje po pitanju ekologije i skromnosti, pogotovo danas, kada egoizam i hedonizam postaju gotovo vrline, ali ipak vjerujem da se to mijenja - rekao je Antić.

Je li ovo bila poruka majke prirode? 

- Slažem se i dodao bih da nam majka priroda šalje poruke već više od 40 godina i to ne u nekom spiritualnom smislu, već u znanstvenom. Spremni smo slušati stručnjake kada zagusti, a kada nam je dobro, onda odmahujemo rukom. Ono što je dobro kod nas je da još imamo predivnu i dobro očuvanu prirodu, izvore vode i mogućnost da sami sebe hranimo i liječimo i država bi trebala puno više poticati vlastitu proizvodnju, a ne podilaziti trgovačkim lobijima zbog svojih kratkoročnih materijalnih interesa.

Bojite li se budućnosti?

- Ne baš, na to čovjek ne može utjecati, sve što može je truditi se dati najbolje od sebe u ovom trenutku i biti zahvalan na životu. Bitan je put, a ne cilj i sve što čovjek stvori je odraz njegovih izbora, želja i vizija. Tu slobodu izbora treba razumjeti i poštivati i kod drugih i to bez osude i u tom smislu se onda razvija i naša zajednička budućnost.



Saša Antić. Agencije

Gospodari sudbine

Šta mislite o politici? 

- Politika je u teoriji jedan od najčasnijih poziva, ali kod nas u regionu su velike stranke postale korporacije, manipuliraju osjećajima birača na račun nacije, vjere i ideologije, tako da se bira iracionalno, a na pozicije moći se onda dolazi po stranačkoj liniji i političkom trgovinom. Onaj ko je na vlasti troši gotovo svu energiju i zajedničke resurse u to kako da ostane na vlasti. Zbog svega toga većina uopće i ne izlazi na izbore, a kvalitetni ljudi ne žele u politiku. Uz to, problem vidim i u tome što mediji previše pažnje posvećuju političkoj sceni. Političari bi se trebali tretirati kao javni službenici, što u suštini i jesu, a ne kao gospodari sudbine, treba ih konstantno spuštati na zemlju. Stvari bi se mogle promijeniti kada bi se uveo zakonski obavezan izlazak na izbore, recimo za starije od 25 godina, ali taj zakon treba donijeti vlast, a njoj to nije u interesu jer imaju već sigurne i plaćene glasove.

Od čega će muzičari živjeti u budućnosti?

- Kao i do sada, od zraka. Šalim se malo, ali nisam nikada razmišljao o tome, nisam se počeo baviti muzikom zbog novca i ako ne budem mogao živjeti od muzike, bavit ću se nečim drugim da bih mogao plaćati račune, a s muzikom uvijek. Muzika je prirodna ljudska potreba, ona smiruje, motivira, tješi, zabavlja, liječi, tako da će uvijek biti publike i muzičara, mijenjaju se samo metode i forme stvaranja i izvođenja.

Može li nas muzika spasiti?

- Naravno, sve je muzika, čovjek je biće koje oponaša zvukove iz prirode, još ima ruke i glas i emocije i sposobnost apstraktnog razmišljanja. Muzika je univerzalni jezik, zvukovi prirode su i ulična buka i zujanje elektronike i muzika će postojati dok postoje emocije.

Šta je s planovima TBF-a?

- Nešto smo počeli raditi početkom godine, pa je Mlađo dobio sina, onda karantin, tako da je to trenutno na čekanju. Imamo kosture za dvadesetak pjesama, nešto će se izroditi.

Slika ljudske prirode

Niste previše aktivni na društvenim mrežama. 

 - Imaju dobre i loše strane, one su slika ljudske prirode. Moje iskustvo nije bilo dobro. Bio sam uvučen u mrežu trivijalnosti na koje sam trošio previše slobodnog vremena. Jednostavno, nisam navikao tako koristiti internet, a nisam ni osoba koja se voli samopromovirati. Aktivan sam na WhatsApu i volim se družiti uživo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.