SARAJEVO

Nova sezonu u "Meeting Point" otvara film “Koncentriši se, baba”

Sve projekcije počinju u 19 sati i odvijat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi

Mira Banjac u filmu "Koncentriši se, baba". Arhiva

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

17.9.2020

Nova sezona u kinu "Meeting Point" u Sarajevu počinje u večeras projekcijom novog filma Pjera Žalice “Koncentriši se, baba”. Sve projekcije počinju u 19 sati i odvijat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi, a broj mjesta je ograničen. 

Film “Koncentriši se, baba” je otvorio ovogodišnji Sarajevo Film Festival gdje je zabilježio svjetsku premijeru, a u prva dva sata ga je na festivalskoj online platformi gledalo skoro 14.000 ljudi u 42 zemlje.


Sa snimanja filma "Koncentriši se, baba". Avaz

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Uloge u filmu su ostvarili glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

“Film koji vas emotivno angažira jer prodire u dinamiku temeljnih porodičnih odnosa” (Screen International); “Veliko je zadovoljstvo gledati ovako talentovan glumački ansambl” (Variety); “Najbolji i najzreliji film reditelja Pjera Žalice” (Klix.ba), “Emocionalno uzbudljiva freska u kojoj se glumci nadmeću” (Jutarnji list); “Film pršti živim, fizičkim interakcijama glumaca”, napisala je "Slobodna Dalmacija" o filmu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.