ŠOKANTNA TRANSFORMACIJA

Bivši holivudski zavodnik u novom filmu "Minamata" neprepoznatljiv

Film o katastrofi u Japanu je ranije ove godine prikazan na berlinskom filmskom festivalu, a filmski kritičari pohvalili su Depovu interpretaciju hrabrog fotoreportera

Dep: Glumi nagrađivanog fotoreportera Vilijama Judžina Smita. Agencije

L. K. P.

15.10.2020


Legendarni Džoni Dep (Johnny Depp) u novomfilmu "Minamata" glumi nagrađivanog fotoreportera Vilijama Judžina Smita (William Eugene Smith), a za tu ulogu se potpuno transformirao.

Sa sijedom kosom i bradom, vidno starijeg tek rijetki bi ga prepoznali. Film o katastrofi u Japanu je ranije ove godine prikazan na berlinskom filmskom festivalu, a filmski kritičari pohvalili su Depovu interpretaciju hrabrog fotoreportera.

Film je snimljen prema istinitom događaju o tragediji stanovnika malog japanskog sela Minamata. Taj slučaj zaintrigira Smita koji odmah posumnja na masovno trovanje živom što država i korumpirani službenici žele zataškati.

Smit koji se proslavio sjajnim fotografijama iz Drugog svjetskog rata, započinje ličnu istragu te nailazi na brojne prepreke.

Priča koja je inspirisala tvorce filma dogodila se u Japanu sedamdesetih godina prošlog stoljeća i to u zaljevu Minamata gdje je bila koncentrirana industrija.

Sve je uzrokovalo ispuštanje žive iz tamošnje industrije proizvodnje plastičnih masa. Ispostavilo se da morski organizmi elementarnu živu prerađuju u metilživu, a ona je izrazito opasna. Ribe, mekušci i školjke postupno su akumulirali metilživu u svoje organizme, a ljudi su te morske plodove jeli i trovali se. Stanovnike uznemiri pojava nove bolesti koja je kasnije dobila naziv Minamata.

Osim Depa (57), u ostalim su ulogama poznati britanski glumac Bil Naj (Bill Nighy) kao urednik magazina "Life", Robert Hejs (Hayes), Hirojuki (Hiroyuki) Sanada, Minami Hins (Hinase) i drugi.

Reditelj je Endru (Andrew) Levitas, a film bi, kako je objavljeno ovih dana, trebao stići u kina Velike Britanije i ostatka svijeta iduće godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.