DRUGO LICE GLUMICE

Ena Begović je bila miljenica Franje Tuđmana i vjerni član HDZ-a

To su joj zamjerili mnoge kolege te filmski i pozorišni kritičari

Ena Begović. Arhiv

Piše: L. M.

2.11.2020

Život poznate umjetnice bio je poput filma - od djevojke iz malog mjesta postala je ikona pozorišne scene, a s 40 joj je ostvaren i prekinut san pogibijom u prometnoj nesreći mjesec i po dana nakon što je rodila kćerkicu Lanu.  Ena Begović poginula je prije tačno 20 godina, neposredno nakon svojeg 40. rođendana. 

Ono što je manje poznato jeste da je Ena bila član HDZ-a, a u stranku ju je upisao navodno sam predsjednik Franjo Tuđman nakon što se pojavila u promotivnom videu. Tad su joj to zamjerili mnoge kolege te filmski i pozorišni kritičari. 

Mnogi smatraju da je Ena Begović bila ljubimica prvog hrvatskog predsednika Tuđmana i to je često vješto iskorištavala, pa ga je u nekoliko navrata diskretno zamolila da pomogne njenom zaručniku Josipu Radeljaku.


Ena Begović. Arhiv

Godinu dana nakon Enine smrti, Josip Radeljak, suprug Ene Begović, oženio se pjevačicom Vlatkom Pokos, koja je preuzela brigu da se stara o Lani, kćerki Josipa Radeljaka i Ene Begović. Nakon što je su se Radeljak i Vlatka Pokos razveli, vodila se borba ko će preuzeti starateljstvo nad Lanom, i malo je falilo da dijete pošalju na usvajanje. U međuvremenu, nakon razvoda, Beba Lončar, koja s Josipom ima sina Lea, također je zatražila starateljstvo nad djevojčicom. Lana, čije odrastanje prati cijela Hrvatska, pronašla je mir kada je njen otac oženio glumicu Dolores Lambašu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.