SARAJEVSKI GLUMAC

Dragan Marinković Maca za "Avaz": Dobio sam nepristojnu ponudu

Dosta je bilo pomaganja, neko uzima lopatom, a neko...

Dragan Marinković Maca. Arhiva

Razgovarala: Amina Zukić

30.8.2021

Autorska predstava Dragana Marinkovića Mace “Kakva ti je žena, takav ti je život” ne prestaje oduševljavati publiku u regionu. Za posljednja dva mjeseca igranja predstave popularni Maca napunio je 30-tak dvorana širom regije te je predstavu pogledalo više od 40.000 ljudi.



Komad života

Publika uživa u priči o muško-ženskim odnosima i surovoj svakodnevici s porukom o tome kako je ljubav smisao života. Na sebi svojstven način, Maca je ovu simpatičnu predstavu približio publici pričajući o čovjeku koji se, odmah nakon razvoda i nakon što ga je žena izbacila iz kuće, zaputi u kafanu i koji odluči s publikom podijeliti svoju životnu priču.

Ova hit-komedija je ujedno i peta autorska predstava popularnog glumca, koji je za „Avaz“ govorio kako je došlo do stvaranja ove priče, o karijeri i drugim temama.

Odakle ideja za predstavu „Kakva ti je žena, takav ti je život“?

- U principu, zato što sam uvijek okružen ženama, zato što me ta vrsta odnosa intrigira, generalno, privatno i kroz posao. Režirao sam i igrao predstave koje se bave muško-ženskim odnosima, to je već istražena tema. Zadovoljstvo mi je bilo što sam postavio tekst na scenu i da je zaživio. I danas je jedna od boljih predstava u regionu, da se ne foliramo. Sjajan komad života, tačan. Ideja se “krčkala” godinama, dugo sam radio na njoj. Milion ispisanih komada s tom tematikom. Može vrlo lako biti banalno, ali to nisam htio. Postigao sam ono što sam htio, čak i izvan svojih očekivanja.

Smatrate li da ste predstavom dali odgovore na vječita pitanja u vezi s muško-ženskim odnosima?

- Nemoguće je dati odgovor na to, to je, tipa, šta je starije - koka ili jaje. Prije ćemo doći do recepta Coca-Cole nego za tu vrstu odnosa. Formula koja bi riješila sve ono što kopka dvoje. Ono što je istina kad sjediš sa strane i vidiš neki par u konfliktu, oni su u ozbiljnom problemu, a nama je to vrlo komično. Posebno kada se svađaš oko banalnosti. Što je najgore, nakon sat mi upadnemo u takvu vrstu agonije. To je začarani krug.



Dragan Marinković Maca. Arhiva

Branim esnaf

Radite li na drugim projektima?

- Trebao sam igrati u jednom filmu, ali odbio sam. Nepristojno je nuditi takve cifre, ja branim svoj esnaf. Dosta je bilo pomaganja, neko uzima lopatom, a neko... Poštujem sebe. Uskoro ću se pojaviti u jednoj seriji, koja će se početi snimati u septembru u produkciji „Fista“. Kada oni rade, to je osuđeno na uspjeh, tako da se radujem tom susretu.

Koju ulogu biste izdvojili kao najdražu?

- Ima ih bezbroj, svaka mi je na svoj način draga, ostavila pečat na mene i ja na nju. Ne mogu da izdvojim, bilo da je to pozorišna, filmska, svakoj sam se dao. Ja prije svega želim da budem kreativno zadovoljen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.