REMEK DJELO

Crno-bijela fotografija mogla bi postati najskuplja u historiji ikad prodata

Trenutni rekord za fotografiju prodatu na aukciji drži "Rhine II"

Slika na aukciji. Twitter

Z. K.

18.2.2022

Originalni otisak remek djela, koji se nadaleko smatra najpoznatijim djelom Man Reja (Ray), koštati između 5-7 miliona dolara kada bude stavljen na aukciju u Christie'su u maju, što je najviša procjena za jednu fotografiju u historiji aukcija.

Radi se o crno-bijeloj fotografiji koju je 1924. godine snimio američki nadrealistički umjetnik, a koja pretvara nago žensko tijelo u violinu.

Rej, rođen kao Emanuel Radnički (Emmanuel Radnitzky), živio je od 1890. do 1976. godine. Bio je ključni član pokreta dada i nadrealizma, a njegova "Le Violon d'Ingres" je najvažniji komad koji se nudi iz kolekcije Rosalind Gersten Jacobs i Melvina Jacobsa.

Prema aukcijskoj kući, njujorški par kupio je komad od Reja davne 1962. godine i on će se prodavati zajedno s drugim umjetničkim djelima, fotografijama, nakitom i posterima iz njihove umjetničke kolekcije sakupljane decenijama.

Međunarodni šef fotografije u Christie's-u, nazvao je fotografiju jednim od najikoničnijih djela 20. stoljeća.

Trenutni rekord za fotografiju prodatu na aukciji drži "Rhine II" Andreasa Gurskyja, koju je Christie's prodao za nevjerovatnih 4,3 miliona dolara 2011. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.