TAJNA VEZA MODE I FILMA

Dizajnerica Sumeja Arifović za "Avaz“: Kako se poznati oblače

Svi imamo moć, neki više, a neki manje, pitanje je samo kako ćemo je iskoristiti, rekla je Arifović

Sumeja Arifović. Instagram

Razgovarala: A. Zukić

8.3.2022

Modna dizajnerica Sumeja Arifović iz Sarajeva autorica je brenda "Meyacota“. Njena karijera je u usponu, a za to je zaslužen njen trud i rad. Nedavno je održala reviju pod nazivom "Bilo jednom u decembru“ na šta je izrazito ponosna. Kada radi, trudi se da radi maksimalno dobro, njene kolekcije sačinjavaju muške i ženske odjevne kombinacije od najfinijih i najkvalitetnijih materijala.


Sumeja Arifović: Ponosna sam na sebe. Instagram

Fokus na Ukrajini

 Svim srcem je posvećena onome što radi, jer kroz svaku svoju kreaciju izražava sebe, kako kaže, iza svake se krije "dublje značenje“. U razgovoru za "Avaz“ je govorila o raznim temama, dotakla se rata u Ukrajini te istakla da ju je cijela ta situacija omela, kako privatno tako i poslovno. Otkrila nam je može li živjeti od svog posla, prokomentirala odijevanje poznatih i još mnogo toga zanimljivog. 

- Smatram da moj posao i karijera mogu čekati i da političke krize poput ove trenutno trebaju svima biti na prvom mjestu. U sklopu nove kolekcije “Buntovnik” planirana je kreacija koja je inspirirana citatom: “Sa velikom moći, dolazi velika odgovornost.” Prvobitno je trebala biti posvećena influenserima kao jasna poruka da svoje platforme ne koriste za promociju sebe, već da utječu na pratioce i usmjeravaju ih. Zbog situacije koja nas je zadesila shvatam da ima dosta snažniju poruku i da je posvećena svima nama. Svi imamo moć, neki više, a neki manje, pitanje je samo kako ćemo je iskoristiti. Rad na kolekciji je obustavljen sve dok se kriza ne smiri. Rat nikada ne može biti opravdanje i za ideale je besmisleno umirati. Budućnost ne smije biti replika prošlosti. Sada se svi moramo fokusirati da pomognemo ukrajinskom narodu koliko možemo -  rekla je Sumeja za "Avaz"

Sumeja Arifović: Nova kolekcija je dobro prošla. Instagram

Kao modni dizajner možete li živjeti od svog rada?

- Nova kolekcija je jako dobro prošla i redovno imam narudžbe. Do prije nekoliko mjeseci nije bilo tako i prodala sam svega nekoliko komada iz prve tri kolekcije. Modni dizajn je poput svake umjetnosti veoma rizičan posao zbog egzistencije, ali težim da ulažem i radim na brendu tako da jednog dana “Meyacota” postane svjetsko ime.


Sumeja Arifović: Ne volim komentirari druge. Instagram

Finansijske mogućnosti

 Kako se Bosanke oblače?

- Ne volim da komentiram stil oblačenja drugih iz principa jer nemamo svi iste finansijske mogućnosti i smatram da svako treba da ima potpunu slobodu u svemu, pa tako i u odijevanju. 

Postoji li neko ko je nosio Vašu kreaciju, a da ste zbog toga izrazito ponosni?

- Divne glumice Elma Juković i Ivana Vojinović nosile su kreacije iz moje prve kolekcije “Tajna veza mode i filmskog platna”. Nedavno sam dogovorila saradnju s Draganom Marinkovićem sto me naročito raduje jer njegov rad pratim odmalena.

Kada radite, čime se vodite, da li je to visoka moda, boho, ženstvena klasika ili...?

- Kreacije nastaju kao plod moje mašte i spontanim procesom. Ideja se stvori u mojim mislima, a potom je prenesem na papir. Još od početka srednje škole aktivno pratim svijet mode, to je čista ljubav i eskapizam za mene, ali isto tako kada je moj rad u pitanju, želim da ostanem autentična i ne crpim ideje od drugih. 

Postoji li neko na javnoj sceni, a da nije stilski odjeven?

- Ne bih to komentirala.

Sumeja Arifović: Cijenim ljude koji su hrabri. Instagram

Severina, Vrećo, Karleuša, Amra Džeko: Ko je najbolji

Kako komentirate odijevanje i stil Severine, Jelene Karleuše, Bože Vreće i Amre Džeko?

- Svako od njih ima poseban i unikatan stil. Božo Vrećo zaslužuje samo riječi hvale jer je njegov stil odijevanja dokaz da odjeća nema spol. Cijenim ljude koji se usude biti hrabri i drugačiji.  Karleuša se s razlogom smatra modnom ikonom na Balkanu, ali voljela bih da istaknem još par javnih ličnosti čiji stil mi se naročito dopada. To su Sara Jo, Tara, Nataša Bekvalac i Milica Pavlović.


Sumeja Arifović: Ne volim da zavisim od drugih. Instagram

Ne volim da zavisim od drugih

Sami reklamirate svoje kreacije što nije baš često, da li je to iz razloga što samo sebi vjerujete?

- U svakom projektu koji je vezan za realiziranje mojih ideja volim da imam glavnu riječ, jer i u slučaju da pogriješim, sama snosim krivicu. Ne volim da zavisim od drugih. Kada ne nosim vlastite kreacije, onda su modeli moje prijateljice i prijatelji. Za par kreacija su mi upravo oni bili inspiracija u kreativnom procesu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.