SVJETSKI PUTNIK

Avanturista Robert Dacešin obišao 75 zemalja na 5 kontinenata: Što više putujem, više uživam u ljepotama BiH

Pored master studija u Bratislavi koji sam završio, raznih diploma i kurseva, nigdje nisam toliko naučio, kao na putovanjima, istakao je Dacešin

Robert Dacešin. Instagram

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić

30.5.2022

Robert Dacešin (32), bosanskohercegovački avanturista aktivno putuje po cijelom svijetu već 10 godina, a do sada je obišao 75 zemalja na pet kontinenata.

Ovaj svestrani Banjalučanin, osim što je svjetski putnik, međunarodni je teniski sudija koji je sudio Rafaelu Nadalu, Endiju Mareju (Andy Murray), Aleksanderu Zverevu (Alexander Zverev), Dominiku Timu (Dominic Thiem), Huanu Martinu del Potru (Juan) i drugim igračima, poliglota koji govori pet stranih jezika, magistar ekonomije, digitalni marketar, amaterski polumaratonac i zaljubljenik u otkrivanje novih stvari.




Životna škola

U martu 2015. godine pokrenuo je blog „Rio priče sa putovanja“ sa ciljem da pomogne ljudima koji žele putovati više, da pronađu jeftine opcije za putovanje, ali i sa ciljem da dijeli svoja iskustva i savjete, sa svim putnicima.

- Smatrao sam tada da poznajem neke načine kako se može putovati jeftino i želio sam to podijeliti sa svijetom. U tom trenutku, nisam ni sanjao da će kreiranje tog bloga na neki način promijeniti moj život i odvesti me u skroz drugom pravcu, te da će mi pomoći da živim svoje snove i imam život o kakvom sam uvijek maštao – kaže  Dacešin za „Avaz“ i priznaje šta su za njega putovanja, šta je putujući naučio i kakve planove ima za budućnost.

Kako ste se odlučili da postanete svjetski putnik ?

- Ne bih rekao da je presudila jedna stvar ili da se nešto konkretno desilo, jednostavno, osjetiš u sebi da te to privlači i da slobodno vrijeme koje imaš, provodiš istražujući o drugim narodima, kulturama i maštajući o tome kako da putuješ negdje. Svako u životu ima nešto što ga usrećuje. Neko uživa da vozi dobra auta, neko da kupuje markiranu garderobu, satove ili da izlazi po klubovima, mene to iskreno ništa ne privlači. Auto nemam, a garderobu kupujem čisto zato da bih izgledao normalno kada sam sa ljudima, ili mi je kupe prijatelji. Nije mi uopšte bitna, ali istinski volim da putujem.



Šta su za Vas putovanja i ko danas putuje?


- Životna škola. Pored master studija u Bratislavi koji sam završio, raznih diploma i kurseva, nigdje nisam toliko naučio, kao na putovanjima. Knjige su jedno i svi mi možemo čitajući saznati neke stvari, ali kada si na putu negdje i izbliza učiš o narkokartelima u Kolumbiji, šetaš favelama u Brazilu, surfaš na okeanu u Šri Lanci, ništa se ne može porediti sa tim da budem iskren. Ali ono što su mene putovanja najviše naučila do sada, je da budem zahvalan na životu koji imam. Vidite jednu stvar, da smo o ovom razgovarali prije recimo 10 godina, vjerovatno bih vam rekao da nikako ne želim da živim u Bosni i Hercegovini, jer su me tada nervirale mnoge stvari ovdje. Sve one stvari o kojima mi obično pričamo i koje nekako svaki dan slušaš oko sebe. Ali desilo mi se nešto neobično, a to je da što više putujem, više mi se živi kod nas, jer uviđam toliko lijepih stvari koje ranije nisam vidio. A ovako, zahvalan sam za pitku vodu, krov nad glavnom, hranu koja mi je dostupna iako možda bila skupa, ali i dalje je imam i još mnogo drugih stvari. Naravno da sam svjestan banana sistema u kojem ponekad živimo, ali isto tako, mnoge od zemalja u kojima sam bio, mnogo su veći apsurdistan od BiH, samo nam nisu toliko blizu i to ne primijetimo.


Miris Istoka

Koja je zemlja najbolja za Vas do sada, a koju bi ste voljeli posjetiti, a još niste?

- Teško je reći koja zemlja je najbolja, jer svako novo putovanje donese nešto novo sa sobom. Ali ako govorim o najdražim zemljama koje sam obišao, to su bez dileme Kolumbija, Šri Lanka, Brazil i Mijanmar. Mislim da su mi to omiljene zemlje. Što se tiče onih koje bih želio da posjetim, bez dileme Japan i Peru, a i Island je jako blizu toga.



Opišite sebe u tri riječi?

- Kreativan, vrijedan i uvijek u pokretu.

Napisali ste dvije knjige, kakvi su Vam sljedeći planovi?

- Izdao sam tri knjige, turističke vodiče za Banjaluku i Bosnu i Hercegovinu, kao i putopisnu knjigu o mom boravku u Južnoj Americi, a završena mi je i četvrta knjiga, koju ću vjerovatno izdati na ljeto. Ta knjiga, koja nosi naziv “Miris Istoka”, priča o mom putovanju u Aziju i posjetu sedam zemalja tokom jeseni 2019. godine. Uz to, trenutno radim i na jednoj knjizi koja će se samo fokusirati na prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, a koja bi trebala biti objavljena na jesen.




Uspomena sa jednog putovanja. Instagram

Najmanje posjećenja zemlja na starom kontinentu

Koja je bila Vaša posljednja destinacija?

- Nedavno sam bio u Moldaviji, jednoj od nekoliko zemalja koja mi je ostala u Evropi i kako kažu najsiromašnija i najmanje posjećena zemlja na starom kontinentu. Mnogi možda ne znaju, ali u Moldaviji se nalazi i jedna nepriznata zemlja Transistrija, u kojoj život izgleda nalik na onaj u Sovjetskom savezu nekada i ukoliko bude bilo moguće, volio bih to posjetiti, mada zbog rata u Ukrajini koja graniči sa Moldavijom, ne znam da li će biti moguće. A posljednja veća destinacija sa koje sam se vratio je Kuba, gdje smo radili nekoliko videa za moju emisiju, kao i prvi naš film za koji se nadamo da bi mogao da se nađe u kinima na jesen o stvarnom životu u ovoj zemlji.




Poštovanje prema ljudima

Kažu bogat je onaj ko govori mnogo jezika, koliko Vi jezika govorite?


- Aktivno govorim engleski, španski, portugalski i italijanski jezik, a služim se i slovačkim. Mada, u koju god zemlju da putujem, uvijek volim da naučim nekoliko riječi na tom jeziku i pokušavam ako ništa da ostvarim neke osnovne kontakte sa ljudima tamo, bilo da se radi o Grčkoj, Turskoj ili nekoj skroz dalekoj i egzotičnoj zemlji. Mislim da na taj način, iskazujemo poštovanje prema tim ljudima.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.