NA ISPITIVANJU SE SLOMIO

Sobarica prijavila Banjalučanina da ju je silovao: Policija ga uhapsila na granici s BiH

33-godišnjaku za djelo za koje se tereti prijeti zatvorska kazna od tri do deset godina

Sobarica se, navodno, opirala silovanju. Printscreen (Fotografija ne opisuje događaj iz teksta)

A. O. / Slobodna Dalmacija

4.7.2023

Jednomjesečni pritvor određen je muškarcu (33) iz Banje Luke koji je uhapšen 30. juna ove godine u večernjim satima zbog sumnje da je tog jutra silovao dvanaest godina stariju sobaricu u jednom hotelu na makarskom području.

Sudac istrage splitskog Županijskog suda donio je odluku o određivanju pritvora, a muškarac je u istražnom zatvoru završio je zbog opasnosti od bijega s obzirom na to da je državljanin BiH, a tereti ga se da je tog jutra oko 9:30 sati ušao u sobu hotela nakon što je prije toga nekoliko dana u tom hotelu proveo na ljetovanju sa suprugom i dvoje djece, i tada su se taman pakirali spremajući se odjaviti iz hotela.

Prema krivičnoj prijavio koju je policija podnijela splitskom ŽDO-u, kada je muškarac došao u sobu, zatekao je sobaricu i počeo razgovarati s njom oko nekog oštećenja na jednom od kreveta u sobi da bi potom, u jednom trenutku, prišao blizu nje i privukao je snažno sebi te je počeo ljubiti.

Opirala se 

Nesretna žena se opirala i tražila od njega da prestane, ali on je gurnuo na krevet, svojom desnom rukom držao je za lijevo rame, a drugom je rukom skinuo pantole i natjerao je da ga oralno zadovolji.

Nažalost, nije pomoglo ni njeno opiranje pa ju je gurnuo na krevet i silovao je.

Odgurnula ga nogama

Prema prijavi, sobarica je uspjela pobjeći nakon što se on okrenuo da ode u WC, pa ga je odgurnula nogama.

Nakon toga, muškarac je otišao iz sobe te cijeli taj dan bio s porodicom na plaži, predvečer se uredno odjavio iz hotela, a uhapšen je tek kad je stigao na granicu s BiH, gdje su hrvatski policajci, prilikom pregledavanja dokumenata, vidjeli da ga traže njihove kolege iz Makarske.

Prema saznanjima hrvatskih medija, muškarac je od trenutka hapšenja bio u šoku, na ispitivanju se psihički slomio i rasplakao govoreći kako ne može vjerovati što mu se događa te je priznao da je bilo spolnog odnosa, ali tvrdi da nikakve prisile nije bilo i da je sobarica pristala na seks. Isto tako, navodno je kazao kako je prethodnih dana imao nekoliko puta vrlo kratku verbalnu i neverbalnu komunikaciju s uposlenicom hotela koja je ukazivala na to da postoji određena doza njene zainteresiranosti za njega.

Odvedena na pregled

Nakon što ga je prijavila za silovanje, 45-godišnjakinja je odvedena i na ljekarski pregled te je, kako neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija utvrđeno kako nema vidljivih tragova nasilja.

Ukoliko predstojeća istraga pokaže osnovanost sumnje da ju je silovao uz upotrebu sile ili prijetnje, 33-godišnjaku za djelo za koje se tereti prijeti zatvorska kazna od tri do deset godina.

Njegovu odbranu preuzeo je agilni splitski advokat Vinko Gulišija koji je za "Slobodnu Dalmaciju" kratko kazao, s obzirom na ozbiljnost djela za koje se tereti njegovog klijent, da ne može i ne želi ulaziti u detalje, ali da smatra kako je način na koji se to odvilo, a koji je opisan u činjeničnom dijelu krivične prijave, “fizički neizvediv”.

Naravno, najavio je da će nevinost svog klijenta dokazati tokom istrage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.