SVE ILI NIŠTA

Reditelj Slobodan Maksimović, Bosanac sa slovenskom adresom, za "Avaz": U Sarajevu nemam pravo na kiks

Na SFF-u predstavio film „Kapa“

Maksimović: Publika je najvažnija. Privatna arhiva

Piše: D. Raunić

18.8.2022

Film za djecu „Kapa“, čiju režiju potpisuje Slobodan Maksimović, Sarajlija sa slovenskom adresom, prikazan je u okviru Dječijeg programa Sarajevo Film Festivala (SFF). Riječ je o svojevrsnoj novogodišnjoj bajci za djecu i odrasle, koja govori o prijateljstvu i požrtvovanosti.


Izuzetna čast

- „Kapa“ je divna i poučna priča o prijateljstvu dječaka koji nema ništa i djevojčice koja ima sve. Mogu ga gledati i odrasli, imat će šta vidjeti. Možemo slobodno reći da je „Kapa“ najbolji slovenski novogodišnji film za djecu, baš zato što je jedini takav koji je ikada snimljen. Možda čak i u regionu - kazao je Maksimović povodom sarajevske premijere.

Osim Frana Maškovića, Zale Đurić i Ajde Smrekar, dječije uloge tumače izvrsni Gaj Črnič, Kaja Podreberšek te mladi glumac bh. porijekla Emil Kulović.

„Kapa“ je nastala u produkciji slovenskog „Senca Studija“, uz koproducente „Studio dim“ i „PomPom Film“ iz Hrvatske, „Wady Films“ iz Luksemburga, te „Objectif“ iz Slovačke.

Nakon projekcije Maksimović je govorio za „Avaz“.


Slobodan Maksimović. Privatna arhiva

Kakva su bila Vaša očekivanja i kakvi su utisci nakon premijere filma na SFF-u?

- Prije svega, izuzetna mi je čast da je film „Kapa“ uvršten u Dječiji program SFF-a. Do sada smo imali dvije projekcije i oba puta je bilo puno gledalaca, onih najmlađih, ali i malo starijih. Reakcije su zaista bile izvrsne.

Kakav je osjećaj doći u rodni grad i prikazati ono što ste napravili?

- Najteži. U svakom drugom gradu se osjećam opuštenije, a u svom ne smijete napraviti kiks i zato je trema malo veća.

Kakvi su Vaši dojmovi o SFF-u?

- To je veliki festival i to dokazuje iz godine u godinu. Odlikuje ga kvalitet filmova, ali i ono najvažnije, a to je publika.

Nikad ne reci...

Iako znamo kakva je situacija u Bosni i Hercegovini, jeste li ikada razmišljali o tome da se vratite ovdje?

- Trenutno ne razmišljam o tome, ali nikad ne reci nikad. Nije baš sve tako loše u BiH kao što mnogi misle. Naravno, ima puno prostora za napredak i to mora krenuti od nas, građana. Svaki pojedinac se mora zapitati šta mora učiniti da bi život i okolina bili bolji. Prestanimo za svoje loše stanje okrivljivati druge.


Sretan sam...

Kako je danas biti Bosanac u Sloveniji?

- Teško je generalizirati takve stvari. Ja se osjećam dobro i sretan sam sa svojom porodicom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.