HISTORIJSKI KONCERT

25 godina od koncerta U2 u Sarajevu: Noć kada su mnogi mislili da je to početka boljeg života

Bono Voks ima neraskidivu vezu sa Sarajevom

Koncert U2 na Koševu prije 25 godina. Arhiv

Piše: L. S. R.

23.9.2022

Prije 25 godina u Sarajevu se desila historija kada je slavna grupa U2 na stadionu Koševo održala veliki koncert. Bio je to prvi veliki poslijeratni koncertu u BiH. Bila je to noć kada su mnogi mislili da je to početka boljeg života za sve građane naše zemlje.

Grad napaćen neviđenom agresijom predstavio se u svom najboljem svjetlu, magija te septembarske noći je nezaboravna za skoro 50.000 posjetilaca koliko se okupilo na stadionu.

Veliki i dokazani prijatelj Sarajeva i BiH Bono Voks (Vox) i ekipa željeli da Sarajevu poklone humanitarni koncert, bez velike organizacije, bine i vizuelnog spektakla, no organizatori su željeli da se koncert u Sarajevu ne razlikuje od onog u ostalim svjetskim metropolama. 


Tako je na najvećem bh. stadionu - Koševo, bio postavljen LED ekran visine 50 metara, 30 metara velik svod i ogromno ogledalo u obliku limuna, a opremu je dopremilo šezdeset kamiona koji su bili smješteni na parking kod porušene Zetre.

Bono Voks ima neraskidivu vezu sa Sarajevom. Veza je uspostavljena tokom najtežeg perioda za BiH zahvaljujući američkom reditelju i humanitarnom radniku Bilu Karteru (Bill Carter) koji ga je kontaktirao pokušavajući mu skrenuti pažnju na opsadu grada. 

Bono je tada, u jeku agresije na BiH, obećao da će doći u Sarajevo i da će u glavnom gradu BiH održati koncert. To obećanje je i ispunio 1997. godine.

Nakon nastupa članovi U2-a su istakli kako ovaj koncert smatraju jednim od trenutaka na koji su najviše ponosni.

Te večeri prije U2 su nastupali Hor Gazi Husrev-beg, te sarajevski bendovi "Protest" i "Sikter".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.