HOLIVUDSKI USPJEH

Mladi glumac iz "Avatara" Filip Geljo za "Avaz": Tata me spremao za audiciju

Sin bh. glumca Jasmina Gelje

Filip Geljo. Privatna arhiva

Piše: L. S. R.

28.12.2022

Filip Geljo (20), sin bh. glumca Jasmina Gelje, koji živi u Kanadi i koji se proslavio u kultnoj „Audiciji“, glumi u nastavku „Avatara“.

U spektaklu reditelja Džejmsa Kamerona (James Cameron) "Avatar: The Way of Water" glumi sedam novih mladih glumaca, među kojima je i Filip, koji tumači lik mladog lovca Aonunga iz Metkajin klana.


Veliko iskustvo

Filip je u posljednje vrijeme u velikoj gužvi, ali, zahvaljujući ljubaznošću Jasmina Gelje, uradili smo razgovor s mladom zvijezdom.

- Raditi s Džejmsom Kameronom bilo je veliko iskustvo. Čovjek ima ogromno znanje o mnogim stvarima. On ne samo da je reditelj i pisac nego je i naučnik. Prije nekoliko godina spustio se malom podmornicom na dno okeana da bi vidio šta se u tom svijetu, apsolutno nepoznatom za ljudski rod, događa, a ta je podmornica rađena po njegovim nacrtima. U principu je veoma drag i jednostavan čovjek, ali tačno zna u svakom trenutku šta hoće, bilo od glumaca, bilo od filmske ekipe. Bila mi je, zaista, čast raditi s njim.

Inače, kompletna ekipa radila je izuzetno profesionalno, iako se u nekim stvarima prvi put susretala s novom tehnologijom - kaže Filip.

On je na setu imao priliku i upoznati velike holivudske zvijezde, poput Kejt Vinslet (Kate Winslet).

- Da, upoznao sam mnoge zvijezde ne samo iz filma nego i one koji su dolazili da nas posjete na setu, a posjetili su nas i Stiven Spilberg (Steven Spilberg), Arnold Švarceneger (Schwarzeneger)...

Što se tiče Kejt, fantastična glumica, veoma je jednostavna, kao, uostalom, i svi ostali. Veoma su dragi ljudi i veoma srdačni - ističe Filip.

S obzirom na to da je njegov otac također veliki glumac, pitali smo ga je li se s njim savjetovao pripremajući ulogu.

- Naravno, otac me i pripremao za audiciju. Bilo je tu i moje tvrdoglavosti kada mi je savjetovao da nešto uradim baš kako on to hoće. Srećom da sam ga poslušao, jer je na kraju to i pomoglo da dobijem ulogu. Ipak je bilo, kažu, blizu 35.000 glumaca po cijelom svijetu koji su aplicirali za ovaj „Avatar“, od čega nas je samo šestero-sedmero prošlo.


Puno sreće

Jasmin i Filip Geljo. Privatna arhiva

Same pripreme i provjere trajale su više od tri mjeseca, a bile su eliminatorne. Ako ne pokažete napredak, možete se pozdraviti s ulogom - kaže Filip.

Ističe da je audicija za svakog trajala sedam dana.

- Mnogi su, nažalost, otišli iz Los Anđelesa uplakani.

Ali ipak mislim, što mi je i otac govorio, da je potrebno i puno sreće da bi se dobila uloga. Međutim, ako i ne dobijete neku ulogu, ne znači da neka sljedeća neće biti vaša. Nikada ne gubite nadu - poručuje mladi glumac.




Tri godine na setu

- Da budem iskren, malo bih htio zaboraviti na studije, jer sam tri godine proveo na setu, ne samo za „Avatra“ nego sam prije radio na dječijoj seriji " Odd Squad“, gdje sam imao mnogo veće glumačke zadatke nego u „Avataru“, jer sam imao glavnu ulogu. Treba mi malo duži period odmora. A kad se odmorim, vidjet ću šta ću dalje, što, naravno, zavisi od uloge - poručuje Filip.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.