STARA VIŠE OD 20 GODINA

Pisma Dajane: Da sam znala ne bih se razvela od Čarlsa

Možda su me opisali kao leptira, ali ne želim odletjeti iz ove divne porodice, napisala je Dajana 2. decembra 1995. godine

Princeza Dajana i kralj Čarls. Twitter

A. O.

1.2.2023

Privatna pisma princeze od Velsa, Dajane (Diane) procurila su u javnost, u kojima je otkrila da nije htjela pristati na razvod od sadašnjeg kralja Velike Britanije Čarlsa (Charlesa) iako je znala da će "cijela situacija biti ružna i očajna", izvijestio je Daily Mail.

Njene bilješke uskoro će se naći na aukciji, po cijeni od vrtoglavih 90.000 funti.

Izoliranost i strah

Izoliranost, strah da joj prisluškuju telefon, žaljenje zbog razvoda i kritike na račun kraljevske porodice neke su od tema 32 pisama i čestitki koji su napisani između 1995. i 1996. godine, a bili su namijenjeni njenim bliskim prijateljima Sasi (Susie) i Tareku Kasemu (Kassemu).

Par se odlučio riješiti pisama jer smatra da je "njihovo posjedovanje velika odgovornost koju ne žele prenijeti na svoju djecu", ali zadržat će neka svoja povjerljivija pisma. Ostala će prodavati pojedinačno, a prihod će biti doniran humanitarnim organizacijama koje je podržavala princeza.

Pritisak sa svih strana

U jednom od njih, napisanom 28. avgusta 1996. godine, Dajana je napisala kako je otkazala odlazak u operu zbog napetosti i pritiska koji je na nju vršen sa svih strana.

- Proživljavam vrlo teške trenutke, a pritisak je ozbiljan i dolazi sa svih strana. Ponekad je preteško držati glavu uzdignutom, a danas sam na koljenima i samo žudim da ovaj razvod prođe jer je cijena ogromna - napisala je.

Dajana je 20. maja 1996. godine napisala Sasi i da su telefoni u Kensingtonskoj palači prisluškivani.

- Da sam prije godinu dana znala šta ću doživjeti prolazeći kroz ovaj razvod, nikad ne bih pristala na njega. To je tako očajno i ružno - piše u pismu.

Ne želim odletjeti

Dajana je u pismima otvoreno napadala članove kraljevske porodice te otkrivala povjerljive detalje.

- Možda su me opisali kao leptira, ali ne želim odletjeti iz ove divne porodice - napisala je Dajana 2. decembra 1995. godine, samo dan nakon što je kraljica Elizabeta savjetovala njoj i Čarlsu da se razvedu.

Preminula princeza u mnogim pismima srdačno je zahvalila paru što joj je "pružio veliku emocionalnu podršku i što su bili uz nju i slušali sve njene priče".

- Neizmjerno sam dirnuta koliko ste oboje zaštitnički nastrojeni prema meni. Nisam navikla na to - napisala im je.

Porodica Kasem, koja i danas živi u Londonu, pisma će prodati 16. februara kod aukcionara Lay's u Penzanceu, a već sada postoji velik interes za njih. Princeza Dajana ih je prvi put upoznala u avgustu 1995. tokom svojih redovnih posjeta bolnici Rojal Brompton (Royal Brompton).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.