VELIKA TAJNA DANAŠNJICE

Ko se krije iza pseudonima Benksi

Umjetnik taji svoj identitet, a pretpostavlja se da je iz Bristola te da je rođen 1974. godine

Bensijeva djela pokorila svijet. Instagram

L. S. R.

13.2.2023

U Zagrebu je u planu velika izložba najpoznatijeg uličnog umjetnika svijeta Benksija (Banksy).

Izložbu bi, kako piše „Jutarnji list“, trebale dovesti producentice Sanja Ajdinovski i Ivana Bokulić-Rajić (Outbox). Međutim, još se pregovora o tome gdje će izložba biti održana.

Zidovi svijeta

Izložbe posvećene umjetniku i aktivisti koji djeluje pod pseudonimom Benksi mogu se pogledati na nekoliko lokacija u svijetu.

Najpoznatiji nepoznati umjetnik, čovjek kojem su platno zidovi diljem svijeta, pokorio je svijet.

Godinama se špekuliralo imenima koja se kriju iza tog pseudonima, no nijedno od njih nije potvrđeno.

Pretpostavlja se da je rođen 1974. u Bristolu u Engleskoj. Njegovi prvi grafiti pojavili su se sredinom 90-ih, nakon čega ga je primijetio fotograf Steve Lazarides, koji mu je ubrzo postao menadžer.

Danas o svim njegovim pravnim poslovima brigu vodi kompanija „Pest Control Office“, što u prijevodu znači “Odjel za suzbijanje nametnika”.

Ovaj umjetnik i dalje želi ostati anoniman, jednako kao i književnica Elena Ferante (Ferrante), iako se za oboje naslućuje ko su. U čemu je tajna, zašto je ovaj umjetnik blizak i publici i kritici, nije teško zaključiti.

Autorska prava

Ističe se kako su njegova djela poprilično direktna, jasno razumljiva, obraćaju se svima. Bore se s normama, nisu dvolična i ljudi to osjećaju. Poznato je i da Benksi ne traži autorska prava na svoja djela, pa mnogi ulični prodavači, i oni na tržnicama Londona, prodaju djela s prizorima koje je naslikao Benski.



Svjetska javnost

Benski nikada nije bio sklon prenošenju umjetnosti s ulica u umjetničke galerije, ali su trgovci i kupci umjetnina to učinili za njega. Njegove su namjere uvijek bile umjetnost za narod.

Jedna od najvećih i najpoznatijih meta njegove umjetnosti bio je kontroverzni zid Zapadne obale na Bliskom istoku.

Njegovi grafiti već desetljećima privlače pažnju svjetske javnosti, a uočen je i u ratom zahvaćenoj Ukrajini. Ipak, prema Benksijevom motu „Copyright is for losers ©TM“, ni ova izložba nije službeno autorizirana zbog njegove anonimnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.