"AFRIČKA ZVIJEZDA"

Južnoafrikanci traže od Velike Britanije da vrati dijamant umetnut u žezlo kralja Čarlsa III

Dijamant od 530 karata, otkriven je u Južnoj Africi 1905. godine i predstavljen britanskoj monarhiji od strane kolonijalne vlad

Zvanično poznat kao Kulinan I. Printscreen

E. A.

7.5.2023

U kraljevsko žezlo kralja Čarlsa III postavljen je najveći dijamant na svijetu, poznat kao Afrička zvijezda, a sada Južnoafrikanci pozivaju Veliku Britaniju da taj vrijedni kamen vrati.

Dijamant od 530 karata, otkriven je u Južnoj Africi 1905. godine i predstavljen britanskoj monarhiji od strane kolonijalne vlade u zemlji, koja je tada bila pod britanskom vlašću.

Kolonijalna vremena

Upravo zbog toga što se u svijetu vodi globalni razgovor o vraćanju umjetničkih djela i artefakata koji su opljačkani tokom kolonijalnih vremena, neki Južnoafrikanci pozivaju da se dijamant vrati.

Zvanično poznat kao Kulinan I (Cullinan), dijamant u žezlu izrezan je iz Kulinan dijamanta, kamena od 3.100 karata koji je iskopan u blizini Pretorije.

Carska državna kruna

Manji dijamant izrezan od istog kamena, poznat kao Kulinan II, nalazi se u Carskoj državnoj kruni koju nose britanski monarsi u svečanim prilikama. Zajedno sa žezlom, čuva se sa ostalim krunskim draguljima u Londonskom tornju.

Replika cijelog Kulinan dijamanta, koji je otprilike veličine muške šake, izložena je u Muzeju dijamanata u Kejptaunu, navodi France24.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.