U NEKIM NIJE NI POSTOJALA

U Evropi postoji 12 monarhija: Velika Britanija jedina zadržala ceremoniju krunidbe

U drugim monarhijama ceremonija krunidbe ne postoji, nego se prijenos krune odvija na simboličnom nivou

Krunidba Čarlsa. APP

S. S.

6.5.2023

Milioni ljudi širom svijeta pratili su krunidbu Čarlsa III, novog britanskog kralja, i njegove supruge kraljice Kamile. Posljednji put prije toga britanski monarh je okrunjen 1953. godine. Bila je to krunidba Elizabete II, najdugovječnije britanske kraljice koja je na prijestolju bila više od 70 godina.

Velika Britanija je posljednja evropska monarhija u historiji koja je zadržala ceremoniju krunidbe. U drugim monarhijama ceremonija krunidbe ne postoji, nego se prijenos krune odvija na simboličnom nivou.

Ceremonije u nekim monarhijama nikad nisu postojale

Primjera radi, španski kralj priseže na vjernost kruni dok kruna stoji na oltaru za vrijeme službe u crkvi. Neke monarhije, poput Nizozemske i Belgije, ceremoniju krunidbe nikada nisu ni imale.

U Evropi je opstalo ukupno 12 monarhija, ali samo su Britanci zadržali krunidbu. Uz to, ceremonija krunidbe britanskog monarha je događaj koji se prati na globalnom nivou.

Osim navedenih, preostale evropske kraljevine su: Norveška, Danska, Švedska, Luksemburg, Monako, Andora, Lihtenštajn i Vatikan.

Trenutna kraljica u Danskoj je Margaret II koja je na prijestolju od 1972. godine i to je čini osobom koja je najduže na čelu jedne evropske države. Godinu kasnije od danske kraljice, u Švedskoj je na vlast došao Karl XVI Gustaf.

12 monarhija

Jedan od mlađih kraljeva u Evropi je onaj u Belgiji. Filip je rođen 1960. godine, a prijestolje preuzima 2013. godine. Iste godine je kralj Nizozemske postao Viljem-Aleksander.

Veliki vojvoda Luksemburga je Henri, koji je na poziciji od 2000. godine. U jednoj još manjoj zemlji od Luksemburga, Monaku na čelu je princ Albert II.

Andora nema svoju dinastiju, nego se ve svaki predsjednik Francuske i biskup Urgela u Kataloniji smatraju suprinčevima.

Filip VI od 2014. je naslijedio prijesto u Španiji nakon abdikcije Huana Karlosa I.

Već 34 godine u Lihtenštajnu je princ Hans-Adam II. Dvanaesta monarhija u Evropi je Vatikan, gdje je izabrani Papa ujedno i lider ove države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.