PORODIČNI SUKOBI

Objavljen portret kralja Čarlsa sa nasljednicima: Hari je to teško podnio

Slika je nastavak portreta iz 2016.

Tri generacije kraljevske porodice. Instagram

N. A.

14.5.2023

Bakingemska palača objavila je jučer popodne dva nova portreta u čast nedavno održanog krunisanja Čarlsa (Charlesa) i njegove supruge kraljice Kamile (Camile). Na jednoj od tih slika britanski kralj pozira sa svojim nasljednicima. Slika je nastavak portreta iz 2016. godine koji je okarakterisan kao jedan od razloga porodičnih sukoba koji su uslijedili nakon objave te footgrafije.

Na novom portretu britanski kralj Čarls III nalazi se pored sina princa Vilijama (William), princa od Velsa i unuka princa Luis, koji su sljedeći u nizu nasljedstva krune, iza njih je u toj liniji princ Hari (Harry) koji se 2020. odrekao službenih dužnosti.

Kraljevska porodica. Instagram

Fotografija je zabilježena u dvorani Bakingemske palače, Čarls III nosi kraljevsku odjeću, sjedi na jednoj od prijestolnih stolica iz 1902. godine, te stolice bile su napravljene za u to vrijeme budućeg britanskog kralja Džordža VI i kraljicu Mari, za krunisanje kralja Edvarda VII.

Džordž je pozirao u uniformi paža - ovo odijelo nosio je i na krunisanju svog dede obavljajući pomenuti zadatak. Vilijam je bio u svečanom ogrtaču.

Zajedno u prijestolnoj dvorani

- Dosta sam istraživao arhive prethodnih krunisanja i nisam vidio bilo kakvu sliku koja prikazuje liniju nasljedstva. Iako smo vidjeli slike kraljice, u to vrijeme princa Čarlsa, princa Vilijama i princa Džordža, nikada ih nismo vidjeli u prijestolnoj dvorani sa svim regalijama.

Fotografija podsjeća na sliku kraljice Elizabete Druge, Čarlsa, Vilijama i Džordža iz 2016. godine, ta slika je zabilježena povodom njenog 90. rođendana. Nakon objave te fotografije, pisalo se da je slika zasmetala Hariju jer je "izbačen" sa važnog portreta iako se i tada znalo da su Vilijam i Džordž ispred njega u liniji za tron. Ipak, mlađi sin Dajane i Čarlsa bio je tada i dalje zaposleni član dvora. Nakon Megzita 2020. mnogi su smatrali da je upravo ta slika pokrenula niz problema i razdor u britanskoj kraljevskoj porodici.

Hari pada u zaborav

Prije nekoliko meseci "Daily mail" je objavio da je Hari znao da će potpuno pasti u drugi plan nakon što Džordž napuni 18 godina i nije želio da doživi takav scenario.

Bakingemska palača je 2020. objavila sliku kraljice sa sinom, unukom Vilijamom i praunukom Džordžom kao najavu naredne decenije na dvoru.

Na drugoj slici koju je palata jučer objavila nalaze se Čarls i Kamila sa osam dama koje su na krunisanju bile u ulozi paževa kao i nejna sestra Anabel Eliot i prijateljica markiza od Lendsdauna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.