VOGUE SCANDINAVIA

Bila je izbeglica koja je kupovala jednu haljinu godišnje: Danas je urednica poznatog magazina

Do sada smo je mogli vidjeti u nestvarnim kombinacijama u kojima je stajala pred okupljenim novinarima sa najvećim osmjehom na licu

Ravda Mohamed. Instagram

D. R.

16.7.2023

Ukoliko se pitate ko je urednica norveškog "Vogue", u pitanju je Ravda Mohamed, djevojka koja je na crvenom tepihu zasjenila i čuvenu Dženifer Lopez.

Teško je povjerovati da je čuvenu Dženifer Lopez iko uspio da zasjeni na crvenom tepihu, ali to je pošlo za rukom djevojci koja pojavom odauzima dah gdje god da se pojavi. 

Do sada smo je mogli vidjeti u nestvarnim kombinacijama u kojima je stajala pred okupljenim novinarima sa najvećim osmjehom na licu, dok su drugi hipnotisano gledali u mladu ženu koja je zračila samopouzdanjem, i koja se sa samo 27 godina može pohvaliti da je urednica norveškog izdanja prestižnog časopisa "Vogue".

Ravda Mohamed je somalijsko-norveški model, aktivistikinja i istaknuta zagovornica prava muslimanki.

Rođena je u Somaliji. Sa svega sedam godina je počela da nosi hidžab, a prije nego što je sa porodicom uspjela da se preseli u Norvešku, određeno vrijeme provela je u izbjegličkom kampu u Keniji.

Ravda se jednom prilikom prisjetila da joj je tada bilo dozvoljeno da kupi samo jednu haljinu godišnje i to za Bajram.

- Bila sam opsjednuta tom haljinom. Šetala bih od šatora do šatora i pokazivala je. Kad bi bilo neko vjenčanje, ušunjala bih se u šator da gledam koloritne toalete koje su nosile gospođe. Moda mi je oduvijek pomagala u lošim situacijama u kojima sam bila - rekla je ona jednom prilikom.

Srećom, nešto kasnije uspjeli su da se odsele u Norvešku, gdje je nastavila život u izbjegličkom kampu i gdje je nastavila osnovno obrazovanje. U Norveškoj su je drugovi iz škole podvrgavali zlostavljanju, maltretiranju i rasizmu, posebno zbog nošenja hidžaba i boje kože. Ravda se sjeća da su se djeca u školi skupljala oko nje dok je prala ruke da vide da li će da joj se spere crna boja.

Uprkos maltretiranju, Ravda nije odustajala od zacrtanih ciljeva. Kako je kasnije u intervjuima ispričala, učenici su na časovima pokušavali da joj strgnu hidžab, a nastavnici su ga konfiskovali.

Budući da je prošla kroz pakao vršnjačkog nasilja, u aprilu 2021. godine pokrenula je hešteg kampanju #Handsoffmihijab koja je postala trend na društvenim mrežama.

Jedinstvenim selfijem reagovala je na najavu francuske vlade da će nošenje hidžaba maloljetnim djevojkama da bude zabranjeno, a njena slika je izazvala pravu buru.

- Niko nikad nije pitao da li ja želim da nosim hidžab. Uvijek pretpostave da sam prisiljena da ga nosim. Toliko ljudi do sada je govorilo umjesto mene, a ja sam ućutkivana godinama. Osjećam se kao da vičem na gluhe.

Uprkos svojim stavovima o hidžabu, ostala je liberalna i glasna kad su u pitanju muslimani transvestiti. Ravda smatra da je tužno što oni nisu prihvaćeni u muslimanskim zajednicama.

Karijera

Kad se preselila u Oslo, mnogo toga je postalo lakše. Kao tinejdžerka jako se zainteresovala za modu, a 2016. godine je počela da objavljuje fotografije svojih modnih kombinacija na Instagramu, gdje je jako brzo skupila 141.000 pratilaca.

Pored toga, radila je kao zdravstveni radnik sa djecom oboljelom od autizma, uz to je i bihevioralni analitičar koji se bavi mentalno hendikepiranim osobama.

Na početku modeling karijere učestvovala je u modnim kampanjama u arapskom svijetu, ali onda su je primijetili svjetski poznati brendovi, te smo je mogli vidjeti na Sedmici mode u Njujorku, Parizu i Oslu.

Tokom Sedmice mode u Oslu 2019. godine bila je tema medija i zbog veoma intrigantnog i posve neobičnog uličnog stila.

Prvi put se pojavila na naslovnici norveškog modnog časopisa u avgustu 2019. godine "Costume Norge". Od tada, Ravdah se pojavljuje i u časopisu "Vogue" za američko tržište.

A u maju 2021. godine, zvanično je i imenovana za urednika "Vogue Scandinavia", time će da postane prva urednica modnog časopisa koja nosi hidžab.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.