TOM KRUZ

Scena iz ''Nemoguće misije 7'' hit je na TikToku: Najveća vratolomija u historiji kinematografije

Uz minimum specijalnih efekata Kruz je većinu scena odglumio sam, bez pomoći kaskadera

Tom Kruz. TikTok / Screenshot

M. Z.

21.7.2023

Sedmi nastavak popularne franšize "Nemoguća misija" pravi je hit u domaćim i svjetskim kinima, a da se radi o odličnom filmu, složila se i publika i kritika, koja mu je dala odlične ocjene. No, ono što je najbitnije je da nam je Tom Kruz (Tom Cruise) kao Itan Hant (Ethan Hunt) još jednom vratio vjeru u kino i filmske blokbastere kakve smo gledali u 80-im i 90-im godinama prošlog stoljeća.

Skače u provaliju

Uz minimum specijalnih efekata Kruz je većinu scena odglumio sam, bez pomoći kaskadera, a to se posebno odnosi na čuvenu scenu u kojoj motociklom skače u provaliju, a onda otvara padobran. Ta je scena ponovo hit na društvenim mrežama, a na TikToku je objavljeno i kako se snimala.

- Želio sam to učiniti otkako sam bio mali. Samo mi je publika bitna - kazao je Kruz.


@cenemik Tom Cruise is him. Credit to @Paramount Pictures #missionimpossible #missionimpossibledeadreckoning #tomcruise #behindthescenes ♬ original sound - 𝖈𝖊𝖓𝖊𝖒𝖎𝖐

Scenarista i reditelj Kristofer Mekvori (Christopher McQuarrie) dodao da je trik zahtijevao koordinaciju između različitih disciplina. Kao takav, Kruz je sastavio "master plan" uz pomoć raznih stručnjaka kako bi mogao vježbati i motokros i base džamping.

Kruz je navodno izveo više od 500 skokova padobranom i više od 13 000 skokova na motokrosu kako bi se pripremio za vratolomiju. Snimanje tako zamršene vratolomije zahtijeva odgovarajuću tehnologiju. Mekvori kaže da "čak ni prije dvije godine nisu postojale kamere" koje bi snimile Kruzov podvig na filmu, ali su ih ipak uspjeli nabaviti. 

Računalne simulacije

Tim se također oslanjao na računalne simulacije kako bi odredio pravi ugao za izgradnju svoje rampe. Kruz je prvo iskočio iz helikoptera iznad litice kako bi vježbao, prije nego što je pokušao izvesti punu vratolomiju pred kamerama.

Video iza kulisa prikazuje Kruza ne samo da izvodi trik jednom već šest puta u jednom danu.

- Uglavnom najveća vratolomija u povijesti kinematografije - rekao je trener BASE jumpinga Džon Devor (John DeVore).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.