PORUKE

Bela Hadid se oglasila: Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu si priuštiti našu šutnju

Osuđujem terorističke napade na bilo koje civile, bilo gdje napisala je

Bela Hadid. Instagram

L. S. R.

27.10.2023

Džidži Hadid (Gigi) slavna manekenka palestinskih korijena, svojom je izjavom u kojoj je komentirala napade Hamasa na Izrael izazvala burne reakcije, a nakon nje, oglasila se i njena sestra, Bela Hadid (Bella).

Bela je na svom Instagram profilu objavila video i pismenu izjavu, a na samom početku  izvinula se zbog dosadašnje šutnje, dodajući kako se " bori da pronađe idealne riječi" kako bi komentirala "duboko zamršene i užasne" događaje u protekle dvije sedmice.

Manekenka je objasnila kako su se u proteklom razdoblju ona i njena porodica osjećali nesigurno, dodajući kako su dobivali "stotine prijetnji smrću dnevno" te da je netko javno objavio njezin broj mobitela.


- Strah nije opcija. Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu si priuštiti našu šutnju. Mi nismo hrabri – oni jesu. Srce mi krvari od bola od traume koju gledam kako se odvija, kao i od generacijske traume mog palestinskog porijekla. Vidjevši posljedice zračnih napada u Gazi, tugujem sa svim majkama koje su izgubile djecu i s djecom koja plaču sama, svim izgubljenim očevima, braćom, sestrama, stričevima, tetkama, prijateljima koji više nikada neće hodati ovom zemljom. Osuđujem terorističke napade na bilo koje civile, bilo gdje - napisala je, dodajući da je "tugovala za izraelskim porodicama" nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Naglasila važnost razumijevanja poteškoća s kojima se susreću Palestinci širom svijeta, na koje se gleda "samo kao na teroriste koji se opiru miru", pa opisala iskustvo svog oca Palestinca koji je s porodicom protjeran iz Palestine.

- Svi moramo stati zajedno u obrani čovječnosti i suosjećanja – i zahtijevati da naši lideri učine isto. Postoji hitna humanitarna kriza u Gazi na koju se mora obratiti pažnja. Porodicama je potreban pristup vodi i hrani. Bolnicama je potrebno gorivo za napajanje generatora, zbrinjavanje ranjenika i održavanje ljudi u životu - piše u izjavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.