BILA JE MODNA IKONA

U 103. godini preminula najstarija influenserica

Rođena je 29. avgusta 1921. godine i bila je poznata po svojim nekonvencionalnim modnim kombinacijama

Iris Apfel. Instagram

S. S.

2.3.2024

Modna ikona Iris Apfel umrla je u petak u 103. godini, potvrđeno je u saopćenju objavljenom na njezinoj Instagram stranici.

Glasnogovornik Stu Lozer potvrdio je njezinu smrt za New York Times. Umrla je u svom domu u Palm Biču na Floridi.

Rođena je 29. avgusta 1921. godine i bila je poznata po svojim nekonvencionalnim modnim kombinacijama. 

- Svijet može biti sivo mjesto, stoga su boje, uzorci i teksture način da unesete malo zabave u život. Isto je i sa šminkom - želim da moji ruževi budu što svjetliji i hrabriji - rekla je za People u avgustu 2022.

U februaru 1948. udala se za Carla Apfela, a dvije godine kasnije pokrenuli su tekstilnu tvrtku pod nazivom Old World Weavers i vodili je sve dok nisu otišli u penziju 1992. Zanimao ju je i dizajn interijera, a radila je u Bijeloj kući za čak devet predsjednika SAD-a. Radila je s mnoštvom slavnih klijenata, uključujući Gretu Garbo i Este Lauder.

Reditelj Albert Majsles je o životu modne ikone snimio film 2014. godine pod nazivom Iris. Ona je prije nekoliko godina dobila i svoju Barbie lutkicu. Na nagovor dizajnera Tommyja Hilfigera je u 97. godini postala manekenka, potpisavši ugovor s agencijom IMG. Iris je nosila titulu najstarije influencerice na svijetu s tri miliona pratitelja na Instagramu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.