MUZIKA

Srbijanske radiostanice ne smiju puštati Balaševićevu novu pjesmu: Škakljivo je, prepoznali su se pojedinci

Piše: Avaz.ba

22.12.2017

Nova pjesma Đorđa Balaševića "Dno dna" izazvala je lavinu reakcija, do te mjere da je radiostranice u Srbiji ne žele puštati jer je, kaže Đole, preoštra. 

Naime, čini se da su se u pjesmi koja pjeva o politici neki prepoznali.

- Dovršio sam dvije davno započete pjesme, "Mati", i "Dno dna", ali ne znam više je li nam to baš trebalo? Napravila se cijela gužva oko ove druge, i nije mi jasno zašto je sad mene sram što mi se jedan za drugim javljaju urednici radiostanica, redom se ispričavajući što je ne smiju pustiti u program jer je ‘malo preoštra’. Pa da napravim onda za vas neku tuplju? No, kad neko u mojim godinama dopusti sebi da se razočara, to je zabrinjavajuće, to čak treba i zakonski sankcionirati. Ali, stvarno mi je potpuno jadno podcjenjivanje u stilu ‘a pjesma je inače fenomenalna, ti si naša svjetlost, glas razuma, oduvijek si imao hrabrosti, bla bla’, kao i to što se od ‘93., i Putuj, Evropo, mnogi očito nisu ni pomaknuli. A kad se četvrt stoljeća ne pomakneš, onda si prije spomenik nego čovjek, i to Spomenik Neznanom Mišu, nebitan čak i golubovima u nuždi… Samo su promijenili koga će se bojati, davno su odustali od toga da govore ono što misle, a polako odustaju i od toga da misle - rekao je kantautor, piše Večernji list.


- Škakljivo je, vele, prepoznali su se neki. Ma ko se prepoznao, da mi je znati, kad se u pjesmi spominju samo uopćeno ‘najveće protuve’, ‘smradovi sa farme’, ‘majmuni koje smo prizvali’, ‘krezubi sa zastavama’, i ‘opsenar, tačka, kom’. I što je sad tu tužnije? Što se neko iz cuga prepoznao u ‘Majmunu’ ili što neko drugi drhti da mu ‘Prepoznati majmun’ tek tako može ukinuti program zbog nečije pjesme puštene u program? Mislio sam da je to lokalna tema, ali komentari su zastrašujuće regionalni. Ali, bez brige, nisam ni planirao izvoditi je u državama u kojima sam formalni stranac, samo mi još fale optužbe da ugrožavam ustavni poredak i slično - rekao je Balašević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.