MUZIKA

Adnan Šaran: Ostajemo pri starom receptu

Šaran: Nastupaju 13. aprila u “Jazzbini”

Piše: N. AJNADŽIĆ

2.4.2018

Rok grupa “Skroz” uskoro će obradovati Sarajlije nastupom u klubu “Jazzbina”, koji je planiran za 13. april u 21 sat.

Frontmena grupe Adnana Šarana naš poziv zatekao je kući, gdje se, kako nam je rekao, odmarao, ali je rado govorio o predstojećem nastupu i planovima grupe “Skroz”, kao i o saradnji s bratom Dinom Šaranom, alfom i omegom benda “Letu štuke”. Iako je prošlo skoro deset godina od objavljivanja njihovog posljednjeg albuma “Regija”, Šaran nam je otkrio da bi ovih dana trebali marljivo početi raditi na novom.

Privoditi kraju

- Dogovorili smo se da uradimo neke probe prije nastupa kako bismo promovirali pjesme koje smo malo zapostavili na svirkama. To su odlični singlovi, a ne sviramo ih inače na koncertima pa želimo da publiku malo podsjetimo na njih. Dakle, mogu očekivati numere koje su nepravedno zapostavljene, ali i naše standardne pjesme koje sviramo. Uglavnom, bit će dernek – govori nam Šaran.

Odgovara li Vam više manji prostor kad su svirke u pitanju, volite li intimniji odnos sa publikom?

- Bolje je kad sviraš u manjim prostorima. Onda imaš taj intimniji odnos sa publikom. Dobro je svirati i na većim prostorima, ali za našu muziku i ono što mi sviramo, manji prostor je bolji.

Planirate li uskoro raditi na novom materijalu?

- Sad smo organizirali prostoriju za probe tako da ćemo, najvjerovatnije, i početi raditi na novom materijalu. Ne znam šta će biti, hoće li biti singl ili album, ali pjesme su već tu. Samo što sada treba početi aranžmane i završiti to sve. Sa svakog od prethodnih albuma ostane nam nekoliko pjesama koje ne objavimo. A imamo i numere koje sam u međuvremenu snimio na mobitel, kao i one koje sam radio za druge. Ima toga tona, sad se samo treba angažirati i početi to privoditi kraju.

Hoće li to biti originalni “Skroz” ili će biti nekih novina?

- Kako je Elvis J. Kurtović jednom rekao: “Ja ne volim bendove koji, kad čuješ jednu pjesmu, znaš kako zvuči cijeli album.” Eh, mi smo uvijek bježali od toga. Naši albumi su uglavnom takvi da je svaka pjesma nekako za sebe i u svom fazonu. A najvjerovatnije ćemo se i nastaviti držati toga. Ostajemo pri starom receptu. To je, prema mom mišljenju, i najbolji način rada, a svakako i zanimljiviji.

Album na engleskom

Ž5 = Planirate li, možda, ponovo saradnju s bratom Dinom?

- Ne znam, može biti. Dino i ja se već hiljadu godina dogovaramo da nešto napravimo. Radili smo mi već zajedno album, onaj u ratu, na engleskom jeziku. Moguće je sve, mada, dok još možemo ovako, što da ne.

Odličan je novi CD "Štuka"

Znam cijeli album kakav je. Odličan je, svidjet će se raji pravo. Dino se odlučio na to da izdaje pjesmu po pjesmu, a mislim da najesen treba izaći cijeli album. Raja će se ugodno iznenaditi. Slušao sam ga i preporučio bih svima - kaže Šaran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.