ISPOVIJEST

Adriana Monteno otvoreno za "Avaz": Živimo u šouu realnosti, zato ne očekujem da Kemal Monteno dobije ulicu

Svakog januara „velikani“ se sjete da je postojao jedan Kemal Monteno

Kemal Monteno: Umro u januaru 2015. godine. Arhiva

Piše: E. BAKIĆ

27.11.2018

Pjesma „Grade moj“ u izvedbi „Crvene jabuke“ naći će se na njihovom novom albumu, a posvećena je Kemalu Montenu i Sarajevu. Ovu informaciju na svom Facebook profilu objavio je autor numere Mirko Šenkovski Geronimo.

„Šef je pustio malo da čujete. Pjesma posvećena Kemalu Montenu i Sarajevu. Uskoro..“ – napisao je Geronimo na Facebooku.

Mnogo načina

Adriana Monteno, kćerka velikog muzičara koji je preminuo u januru 2015. godine, u ispovijesti za „Dnevni avaz“ kazala nam je da nije upoznata s tim da će Dražen Žerić Žera i članovi njegovog benda posvetiti pjesmu Kemi.

- Ne znam ništa o toj pjesmi, a lijepo je ako je tako. Drago mi je da publika i fanovi nisu zaboravili mog tatu. Inače, ne razmišljam mnogo o tome da li je dovoljno cijenjen u našoj zemlji nakon smrti. Ja ga se sjetim svaki dan i uvijek je tu sa mnom. A postoji mnogo načina na koje mu odam počast, bilo da je to pjesma, slika, odlazak na grob... – govori nam Adriana.

Dodaje da ona i ostali članovi porodice na grob ne idu samo na godišnjicu smrti.

- Kad god osjetim potrebu, odem i na taj način postanemo bliži – kaže Monteno.



Adriana Monteno: Tate se sjetim svaki dan

Govoreći o tome što Monteno, autor nezvanične himne bh. prijestonice „Sarajevo, ljubavi moja“, još nije dobio ulicu ili neko drugo obilježje u svom gradu, Adriana kaže:

- Ne znam da li će ikada u Sarajevu dobiti svoju ulicu, park ili šta već. Prvo, zbog toga što živimo u nenormalnom društvu. Ne živimo u normalnom gradu i državi od koje bismo mogli nešto takvo očekivati. Ako oni koji trebaju da znaju nisu upoznati s likom i djelom Keminim, to se neće desiti. Mislim da živimo šou realnosti. Samo što su učesnici u šouima realnosti interesantni, a ovi što nas vode jadni su – smatra Adriana.

 Neizbrisiv trag

Govori kako je njen otac, na neki način, više bio poštovan u Zagrebu i Beogradu nego u Sarajevu.

- Uglavnom, „velikani“ se Keme sjete na godišnjicu smrti i tako svakog januara nekom dođe u glavu da je postojao jedan Kemo, koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag. Kada dođem na njegov grob i vidim pisma ljudi koji su ga voljeli i slušali, srce mi bude puno – govori nam Adriana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.