IMAO 62 GODINE

Poznatog srbijanskog rokera pronašli mrtvog u fotelji: Nije se javljao na telefon, morali provaliti u stan

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, karijeru je započeo kao pjevač u punk rock bendu Radost Evrope

Umjetničko ime Toni Montano izabrao je po glavnom liku iz kultnog filma "Lice s ožiljkom". YouTube

E. Ag.

22.5.2024

Srbijanski rok muzičar Toni Montano preminuo je danas u 62. godini, potvrđeno je portalu Nova.rs.

- Upućena policijska patrola na licu mjesta zatekla je Snežanu Miljković, sestričnu preminuloga, koja je izjavila da im se nije javljao na telefon i nije otvarao vrata stana pa su morali zvati bravara da im otvori, nakon čega su u fotelji zatekli njegovo tijelo. Odmah je došla i ekipa Hitne pomoći koja je konstatirala smrt. Izvršen je uviđaj, a stan je zapečaćen. Tragova nasilne smrti nema - navodi se u saopćenju koje je prenio portal Kurir.rs.

Rođen kao Velibor Miljković u Beogradu 1962., karijeru je započeo kao pjevač u punk rok bendu Radost Evrope, koji je osnovan 1979. Kroz bend je prošao velik broj muzičara, uključujući Dimeta Todorova, koji je kasnije bio član Partibrejkersa. Uglavnom su nastupali u beogradskom Studentskom kulturnom centru, izvodeći pjesme legendarnih Ramonesa, ali i svoje. Bend je prestao s radom 1985., a dio materijala našao se na Miljkovićevom debitantskom albumu, koji je nakon raspuštanja Radosti Evrope započeo solo karijeru. Na festivalu MESAM osvojio je tri nagrade.

Umjetničko ime Toni Montano izabrao je po glavnom liku iz kultnog filma "Lice s ožiljkom" s Al Paćinom. Prvi album pod imenom "Toni Montano" objavio je 1986., a producirao ga je Borut Činč iz benda Buldožer.

Sljedeći album "Talični Tom je mrtav" izašao je godinu kasnije, a 1988. objavljen je i live album "Mi smo iz Beograda".

"Lovac na novac" uslijedio je 1991., a posljednji studijski album "Srećan rođendan" objavio je 1999. godine, dok je posljednji službeni singl "Neću da budem šljam" svjetlo dana ugledao 2012. Isto se zvala i kompilacija koja je izašla sedam godina kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.