LIČNOST SEDMICE

Šampion iza rešetaka

Bivša bokserska zvijezda i nekadašnji heroj naših iseljenika uhapšen zbog izbjegavanja plaćanja poreza

Kontroverzni postupci njemačkih vlasti

N.C

14.4.2019

Adnan Ćatić, alijas Feliks Šturm (Felix Sturm), bivši svjetski šampion u boksu, uhapšen je u Kelnu zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

Ćatić je uhapšen na fitnes sajmu po nalogu tužiteljstva grada Kelna, prenio je njemački „Bild“.

Punio dvorane

Time su ostali razočarani ljubitelji boksa i brojni navijači Feliksa Šturma, koji je, kao što je dobro poznato, u svojim najboljim danima punio dvorane u Njemačkoj.

Interesantno je da je Šturm pažnju svjetske javnosti skrenuo jednim porazom, prvim u karijeri. Bilo je to 5. juna 2004. godine u Nevadi protiv legendarnog Amerikanca Oskara Delahoje (De La Hoya).

Bio je to Ćatićev 21. meč i prvi poraz, za koji su mnogi stručnjaci smatrali da je nezaslužen, odnosno da je Delahoja pobijedio zahvaljujući slavnom prezimenu.

U nastavku karijere Ćatić je stekao simpatije i povjerenje brojnih ljubitelja boksa, a posebno naših iseljenika, za koje je bio heroj.  Pratili su ga u svim borbama, u dvoranama u Kelnu, Štutgartu, Hamburgu, Dortmundu...

“Ado, majstore“, orilo se tih dana širom Njemačke, dok je Šturm postajao jedna od najvećih sportskih zvijezda u Evropi, a pogotovo u Bosni i Hercegovini. U njegovom kampu u Kelnu nalazila se zastava BiH i transparent s natpisom „Don't forget Srebrenica“, koji je Šturm iznosio pred kamere nakon svake svoje borbe.

Zbog svega toga, razočarenje zbog posljednjih zbivanja je još veće, iako se o detaljima optužnice i iznosu neplaćenog poreza u javnosti samo špekulira. Ćatić, rođen prije 40 godina u Leverkuzenu, posljednji put borio se u ringu 2016. godine, a bio je svjetski šampion pet puta u različitim kategorijama.

Sporan je, prema dostupnim informacijama, ugovor iz 2010. godine, koji je Ćatićeva firma „Sturm Box Promotion“ potpisala s agencijom UFA Sport i televizijom SAT 1. Ovaj ugovor njemačkom bokseru trebao je donijeti oko dva miliona eura po borbi, a u planu je bilo dvanaest borbi koje su emitirane na SAT 1 do februara 2016. godine.

Promoter Ahmet Oner je tužio firmu Adnana Ćatića jer, prema njegovim riječima, nije dobio obećani novac. Upravo on je, navodno, vlastima otkrio da je zarađeno 20 miliona eura, što je mnogo više nego što je prijavljeno za porez.

Nakon odluke suda o puštanju Ćatića iz pritvora zbog optužbi za utaju poreza, žalilo se tužilaštvo Kelna. Nijemci su se prisjetili da bivšeg šampiona optuže za korištenje dopinga i nanošenje teških povreda, s obzirom na to da je imao meč kada je, prema onome što mu stavljaju na teret, bio dopingovan.

 Šutnja advokata

Iako su postupci njemačkih vlasti kontroverzni, prvak je ostao iza rešetaka.

Mediji u Njemačkoj pišu i da postoje dokazi protiv njega, ali ih ne navode. No, iznenađuje i to što se Ćatićev advokat do sada nije oglašavao, niti je tražio da se Adnan pusti na slobodu uz kauciju. Zbog toga nije poznato ni kakve argumente u svemu ima Feliks.

Policijska namještaljka

Poznati bokser uhapšen je na sajmu fitnes opreme "Fibo", gdje je bio gost. Svi su ostali šokirani kada se pojavila policija, koja ga je privela.

Mnogi su posumnjali da se radi o policijskoj namještaljci, jer je Ćatić trebao sjediti u VIP loži s braćom Kličko, ali očito je to bio dio plana, kako bi se on pojavio na mjestu gdje ga je čekala policija.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.