KOŠARKA

Marković: Nismo bili na prvim ratnim linijama, ali smo na svoj način promovirali državu

Piše: E. JESENKOVIĆ

31.7.2017

Nenad Marković strpljivo je, korak po korak, gradio trenersku karijeru. S jednakom upornošću kakvom je krčio igrački put, popularni Neno je gradio i trenerski rejting.

Trpio je i prave nepravde, poput one kad je uveo grčki Panionios u Euroligu (prtvi put nakon 12 godina) pa ostao bez posla u tom klubu, ali nije odustajao...

Dobri rezultati

Nakon tri prilično uspješne godine u Turskoj, gdje je s Trabzonom i Karšijakom rušio najveće tamošnje klubove te igrao izuzetno uspješno i u Evropi, uslijedio je poziv iz, kako kaže, "evropske NBA lige", španske ACB.

- Moja želja bila je da jednog dana dobijem mogućnost da odem u Španiju. Tamo sam igrao pet godina, pričam jezik dobro, imam mnogo prijatelja... I izvan košarke, Španija je dobro mjesto za život.

A što se tiče košarke, špansku ligu ne zovu bez razloga evropska NBA. U Turskoj klubovi možda imaju više finansijskih sredstava da dovedu skuplje i na papiru bolje igrače, ali Španija je izazov.

Kompliciranije je sastaviti ekipu zbog pravila prema kojem klub mora imati najmanje pet domaćih igrača i najviše dva Amerikanca. No, ovdje je zbog toga mnogo mladih, talentiranih igrača iz Evrope.

Sve to mene privlači i, kad se ukazala prilika, pogotovo kad me je pozvao klub koji je prošle sezone osvojio Ligu prvaka FIBA, nisam mnogo razmišljao - kaže za naš list Marković, prvi bh. trener u španskom prvenstvu.

Iza Tenerifa je možda i najbolja sezona nakon koje im je trenera "preoteo" novi prvak Valensija. Koliko će biti teško ponoviti takve rezultate?

- Ne bježim od odgovornosti, naravno da mi je cilj da se nastavi trend dobrih rezultata, mada moramo biti svjesni da nas u novoj sezoni očekuju mnogo jači rivali i u Ligi prvaka i u Španiji.

No, nijedne sekunde nisam vagao kad sam dobio ponudu kluba koji je bio osvačaj Lige prvaka. Tenerife su odlično organiziran klub, imaju tradiciju, do sada možda nisu imali velike rezultate, ali su u uzlaznoj putanji. Cilj je da nastavimo u istom smjeru.

U Grčkoj ste vodili Panionios, u Turskoj Karšijaku, a sada u Španiji Tenerife. Sve su to klubovi koji su za samo stepenicu ili dvije ispod Olimpijakosa, Panatinaikosa, Fenera, Barcelone, Reala... Možemo li očekivati da Vas nekad vidimo i na klupi nekog od tih velikana?

- To nije lagan zadatak. Moja želja je da vodim neki veliki klub, u rangu spomenutih. Hoće li se i kada to desiti, vidjet ćemo. I u igračkoj karijeri sam išao težim putem dok nisam došao do euroligaških ekipa i ugovora.

No, u ovom momentu sam fokusiran na Tenerife i, ako bih ostao tu, recimo, pet godina, a da napravim dobar posao, ne bi mi bilo mrsko. Želim ovdje ostaviti nešto iza sebe, da se može reći da sam izgurao nekoliko talenata, igrao top 8, polufinale ili finale...


Podržati igrače

Ovdje, u Sarajevu, gledali ste i reprezentaciju BiH, koju ste dugo predvodili kao glavni strijelac, kapiten, poslije i kao selektor. Vaš komentar u vezi sa možda i nikad većim problemima s otkazima igrača?

- Znate šta, ne treba trošiti riječi o onima koji nisu tu nego pružiti podršku momcima koji su odlučili provesti ljeto s kvalitetnim trenerom, nešto naučiti i dati maksimum za svoju državu.

Dule Vujošević je čovjek koji je posvećen poslu, došao je ovdje da napravi rezultat, ali i da promovira mlade i napravi dobru bazu za budućnost.

U Vaše vrijeme bila je rijetkost da neko od igrača otkaže dolazak u reprezentaciju...

- To tada nije bila moda, sada, očito, jeste, ali ni ta moda ne stoji svakome. Mi smo jedva čekali da se okupimo, da igramo i budemo zajedno. Bio je to naš doprinos državi.

Mi nismo bili na prvim ratnim linijama i branili državu, ali smo svaki na svoj način, u klubovima, reprezentaciji, uvijek promovirali Bosnu i Hercegovinu. Nismo imali velike prohtjeve, bili smo zadovoljni onim što smo imali. Nekad je bilo veoma dobro, nekad manje dobro, ali smo uvijek igrali srcem.

Bosna je moj klub

Ukoliko Bosna uspješno prođe kvalifikacije, mogla bi biti rival Vašem klubu u Ligi prvaka FIBA. Da li biste voljeli igrati u grupi sa "Studentima"?

- Definitivno bih volio da Bosna uđe u grupnu fazu Lige prvaka. Istina, ne bih volio igrati protiv Bosne, jer je to moj klub, ali ako se to desi, bilo bi mi draže što mogu doći kući u Sarajevo dva dana nego ići negdje drugo.

18 godina (1988-2006) trajala je igračka seniorska karijera Markovića, koju je počeo u Bosni te nastupao za neke od velikih evropskih velikana, kao što su Huventud (Španija), Limož (Francuska), Olimpijakos (Grčka), Valensija (Španija)...

840 poena postigao je Nenad u 43 susreta u dresu BiH u okviru ciklusa evropskih prvenstava između 1995. i 2003. godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.