KOŠARKA

Kovačević: Vujošević je već ispunio glavni cilj

Bh. košarkaši na startu dočekuju Rusiju

E. J.

17.11.2017

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine i seniorska reprezentacija napravili su podvig ovog ljeta. 

U vjerovatno nikad gorim finansijskim i organizacijskim uvjetima, ali i bez desetak praktično standardnih reprezentativaca u sastavu, "Zmajevi" su, pod vodstvom Duška Vujoševića, izborili plasman u glavnu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini.

Jaki susreti

Omogućilo je to "Zmajevima" još najmanje šest jakih kvalifikacijskih susreta (Rusija, Francuska i Belgija u grupi E), što je, prema riječima direktora reprezentacije Siniše Kovačevića, itekako bitno za podmlađeni bh. tim.

- Moje je mišljenje da je Vujošević ispunio osnovni cilj zbog kojeg je angažiran, a to je da prođe pretkvalifikacije i stvori uvjete da podmlađena ekipa ima kontinuitet nastupa.

Smatram da bi prava šansa ove generacije moglo biti naredno Evropsko prvenstvo 2021. godine - ističe Kovačević, najavljujući i žestoku borbu u predstojećim duelima za plasman za SP.

Okupljanje reprezentativaca planirano je za 19. novembar u Sarajevu. Prvi meč igrat ćemo 23. novembra protiv Rusije u Skenderiji. Tri dana poslije na rasporedu je gostovanje u Francuskoj.

- Svi pozvani igrači potvrdili su dolazak, što nas veoma raduje. Iako su Rusi favoriti, mislim da u punoj Skenderiji nismo bez šansi - dodaje Kovačević.


KOVAČEVIĆ: Nismo bez šansi

Prate rivale

U bh. taboru prate zbivanja u rivalskim selekcijama, koje, prema svemu sudeći, neće moći računati na igrače iz euroligaških klubova zbog sukoba na relaciji Euroliga - FIBA.

- Prema onome što vidim iz medija, Francuska, vjerovatno, neće biti u najjačem sastavu. Što se tiče Rusa, koliko znam, oni još nemaju definitivan stav. Njihova federacija, navodno, pokušava da, u dogovoru s klubovima, postigne da se odazove barem dio reprezentativaca iz Eurolige.

No, sve informacije imat ćemo na vrijeme, zato je najbitnije da mi budemo maksimalno spremni i fokusirani za ove susrete - rekao je Kovačević.


Tri  prvoplasirane selekcije iz osam grupa igrat će u narednoj rundi kvalifikacija za SP.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.