KOŠARKA

Nenad Marković: Džoš Adams je dobar izbor za reprezentaciju BiH

Avaz Sport

12.4.2018

Nenad Marković postigao je jednu od najvažnijih pobjeda u sezoni. U žestokoj borbi za opstanak u veoma jakom košarkaškom prvenstvu Turske naš trener je sa svojim Gazijantepom savladao direktnog rivala Ušak sa 68:65.

Riječ je o ekipi koju je doskora vodio još jedan nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, Markovićev dugogodišnji saigrač Adis Bečiragić.

Bez matematike 

- Ušak je definitivno najkvalitetnija od ekipa koje se bore za opstanak i ovo je velika pobjeda za nas. U odnosu na moj tim, oni imaju nešto što mi nemamo, a to su atletski dominantni centri, protiv kojih nije lako dati koš. No, uspjeli smo pa smo i dalje u utrci za opstanak - kaže Marković.

Ušak je nakon ovog meča, praktično, već otpisan. Šest kola prije kraja, ostao je prikovan za dno sa samo četiri pobjede i 20 poraza. U niži rang ispast će još jedan klub.

Trenutno su najviše ugroženi Markovićev Gazijantep i Demir sa po 7-17. Jesilgiresun ima 8-16, a nisu daleko ni Trabzon i Karšijaka (9-15).

- Ne želim se baviti matematikom, za mene je svaka sljedeća utakmica kao finale. Nekad mi se čini da bolje igramo na strani nego kod kuće, manje je pritiska, a inače upadamo u neku nepotrebnu nervozu. Ipak, borit ćemo se - ističe Marković (49).

Nenadu je Gazijantep već drugi klub u sezoni. Prošlog avgusta preuzeo je Tenerife, ali je već u novembru napustio špansku ekipu, bez konkretnijeg obrazloženja iz kluba osim “procjene da im je bila potrebna promjena na klupi”.

Nema pravila

Naš bivši selektor nelogičnim naziva i smjenu Bečiragića u Ušaku, ali naglašava da takvi potezi u košarci, kao i u sportu općenito, nisu više nikakvo iznenađenje.

- Nema tu mnogo pravila, što pokazuje i Adisov primjer. Nezasluženo je smijenjen, s njim na klupi su dobili tri utakmice zaredom, a nakon njegovog odlaska nijednu. No, takva je danas klima, treneri su u svakom klubu prvi na udaru.

Trenerski posao je sigurno najmanje cijenjen u sportu i to moramo prihvatiti - rekao je Marković.

Adams je dobar izbor 

Marković kaže da je Amerikanac Džoš Adams (Josh) dobar izbor ukoliko se realizira plan Košarkaškog saveza BiH da bek turskog Bešiktaša preuzme mjesto naturaliziranog igrača u našoj reprezentaciji.

- Adamsa odlično poznajem. Htio sam ga dovesti još na početku sezone u moj klub, ali je on tada potpisao za Efes. Poslije je prešao u Bešiktaš. Riječ je o beku koji pokriva pozicije jedan i dva.

Dobar je strijelac, fizički je veoma snažan, definitivno nam može biti od pomoći - kaže Marković, čije su mišljenje o Adamsu nedavno tražili i iz Košarkaškog saveza BiH.

7.

klub je Gazijantep u Markovićevoj trenerskoj karijeri nakon Bosne, Panioniosa, Drame, Trabzona, Karšijake  i Tenerifa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.