KARIJERE

Lebron Džejms - Iz siromaštva do vladara NBA lige

Piše: F. I.

17.7.2018

Šoutajm. Majkl Kuper (Michael Cooper), Bajron Skot (Byron Scott), Ej Si Grin (A. C. Green), Džejms Vorti (James Worthy), Karim Abdul-Džabar (Kareem Abdul-Jabbar) i, naravno, Medžik Džonson (Magic Johnson). Stari Forum, pet naslova NBA prvaka u osamdesetim godinama...

Kasnije je došla era Kobija Brajanta (Kobe Bryant) i Šakila O'Nila (Shaquille O'Neala) i tri uzastopna naslova najjače svjetske košarkaške lige (2000-2002).

Posljednja titula stigla je 2010. godine. Tada nije bilo Šaka, već su uz Kobija igrali Pau Gasol, Derek Fišer (Fisher), Lamar Odom, Endru Bajnam (Andrew Bynum). Na klupi je sjedio harizmatični Fil Džekson (Phil Jackson).

Nisko pali

Osam godina prošlo je od tada, Lejkersi su pali vrlo nisko, dovoljno nisko da primat u Los Anđelesu preuzmu komšijski Klipersi, što je do tada bilo nezamislivo. U posljednjih pet sezona upisali su "Jezerani" samo 126 pobjeda, najviše u prošloj, 35.

I očito je došlo vrijeme da se stvari mijenjaju. Da se ponovo posloži ekipa koja bi razbudila Džeka Nikolsona (Jack Nicholson) i ostale holivudske velikane iz prvog reda Stejlps centra.

Medžik Džonson (Magic Johnson) zadužen je za to, ovog puta kao direktor košarkaških operacija, i čini se da je na pravom putu. Jer, u Los Anđeles stiže jedan kralj. Lebron Džejms (LeBron James), odnosno Kralj Džejms, potpisao je četverogodišnji ugovor vrijedan 154 miliona dolara!

- Hvala ti, sjevernoistočni Ohajo, na četiri nevjerojatne sezone, ovo će uvijek biti dom - napisao je Džejms na svom Instagram profilu, Džejms koji ponovo nakon 2010. godine napušta Klivlend, ali ovog puta kao prvak, jer je svom rodnom kraju 2016. donio prvu NBA titulu.

Titula prvaka očekuje se i u Los Anđelesu, jer Lebronova, a pogotovo historija Lejkersa, ne priznaje ništa manje.

Lejkersi su drugi najtrofejniji klub u NBA historiji (16 titula, jedna manje od Boston seltiksa), dok Lebron sa svojim ekipama Klivlend, Majami hit) ima nevjerovatni niz osam uzastopnih finala...

I to što su Lebronu već 33 godine ništa ne znači. On je i dalje najdominantnija sila na NBA parketima, koja ne pokazuje znakove zamora. Prošla sezona čak mu je bila ponajbolja u karijeri, s prosjekom od 27,5 poena, 9,1 asistencijom i 8,6 skokova, doveo je "Konjanike" do još jednog finala.

Slamka spasa

Sa 203 centimetra i 113 kilograma, uz impresivnu tehniku i šut, Lebron je sposoban pokrivati svih pet pozicija na terenu, i to na impresivan način. Tri puta bio je NBA prvak, uz četiri MVP nagrade za igrača godine i tri za najboljeg aktera finalne serije.

No, put do slave, bogatstva i titula bio je trnovit. Lebron je rođen 30. decembra 1984. i njegova priča samo je jedna u nizu onih koje su povezane sa siromaštvom, nesređenim porodičnim okruženjem, problemima sa zakonom, ali i sportom koji je predstavljao slamku spasa.

Njegova majka Glorija Džejms (Gloria) rodila ga je sa samo 16 godina. Otac Entoni Meklilend (Anthony McClelland) već je tada napustio porodicu, tako da se Glorija borila sama, kako je mogla i znala u okruženju droge, kriminala, siromaštva...

Važna ličnost u Lebronovom životu je i Frenk Voker (Frank Walker), trener američkog fudbala, čija je porodica, praktično, udomila Džejmsa.

Voker je upisao Džejmsa u školu, Lebron je u dvorištu njihove kuće imao i prve kontakte s košarkaškom loptom... Naravno, mama Glorija trudila se da ima kakav-takav kontakt s Lebronom.

U kući porodice Voker, Lebron je ostao dugo, sve do upisa u srednju školu "St. Vincent-St. Mary High". I tada polako počinje priča o Lebronu kojeg znamo danas, jakog, dominantnog pod oba koša. Već poslije treće godine srednje škole planirao je ići na NBA draft, ali nije mogao zbog propisa.

Na draftu je završio 2003. Amerika je već tada dobro znala za Džejmsa, jer je prestižna ESPN televizija prenosila utakmice njegove srednjoškolske ekipe. Nevjerovatna dominacija pod koševima osigurala mu je status prvog "pika" prve runde, završio je u Klivlendu.

Ipak, dvije od tri titule, Lebron je osvojio s Majamijem, tek je treća došla u dresu Kavsa 2016. Sada na red dolaze Lejkersi, kao konačna potvrda veličine Kralja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.