KOŠARKA

Bajramović šalje pozive, Gordić opet nedostupan

Vujošević i Bajramović: Selektora mijenja njegov prvi saradnik

Avaz Sport

7.8.2018

Duško Vujošević definitivno neće voditi košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u dva uvodna meča drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Kako nam je potvrdio direktor reprezentacije Siniša Kovačević, na klupi “Zmajeva” u ulozi glavnog trenera na gostovanju u Finskoj (13. septembar) i duelu s Češkom u Sarajevu (16. septembar) sjedit će Vujoševićev prvi pomoćnik u stručnom štabu Mensur Bajramović.

Dvije utakmice

Vujošević bi uskoro trebao biti podvrgnut transplantaciji bubrega, a proces liječenja je takav da se on neće moći posvetiti reprezentativnim obavezama u spomenutom periodu. 

- Selektor mi je potvrdio da neće moći voditi ekipu u septembru. Pozive će slati njegov pomoćnik Mensur Bajramović, koji će voditi ekipu u dva predstojeća susreta. Šta će biti poslije, zavisit će od Vujoševićevog zdravstvenog stanja - kaže Kovačević.

Na pripreme u Sarajevu krajem avgusta bit će pozvano između 16 i 18 igrača, a za sada je upitan samo jedan. Prema riječima direktora bh. tima, radi se o Nemanji Gordiću, kojeg iz čudnih razloga (dobro poznata priča o obnovi kuće u Mostaru?) nije bilo ni na prošlom okupljanju u junu.

- Imamo komunikaciju sa svim igračima osim s Gordićem, koji nam je nedostupan - kaže Kovačević.

Slab rezultat

Prokomentirao je Kovačević i slab rezultat naših juniora, koji su, pod vodstvom selektora Borisa Džidića, zauzeli posljednje, 16. mjesto na Evropskom prvenstvu u Latviji te ispali u niži rang, B-diviziju.

- S organizacijske strane, ekipi ništa nije falilo, imali su dobre uvjete za rad. Što se toga tiče, miran sam. Sve ostalo nije odgovornost kancelarije Saveza. Stručni savjet je birao selektore, a oni svoje saradnike i igrače. U stručni dio niko se nije miješao - kaže Kovačević.

Njemu je žao što su juniori na EP-u nastupili bez ponajboljeg igrača Kenana Kamenjaša, kojeg je Džidić dan prije putovanja izbacio iz tima zbog navodne nediscipline.

- Sve do posljednjeg incidenta Džidić nam nije rekao da je imao bilo kakav problem s Kamenjašem. Ako je zaista ranije bilo problema, kao što sada tvrdi, to sam morao ranije znati da bismo pokušali riješiti situaciju - rekao je Kovačević.

Dodao je da je Džidić juniore preuzeo prošlog ljeta, kad niko drugi nije htio da se prihvati nezahvalnog zadatka, te da je opstankom u A-diviziji njegov ugovor automatski produžen i na ovu godinu.

Zahvalan Delibašiću

Kovačević je želio u svoje ime zahvaliti Mevludinu Delibašiću, dugogodišnjem sportskom radniku iz Kaknja, koji je podnio ostavku na dužnost člana Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

- Delibašić je jedan od najboljih ljudi koje sam upoznao posljednjih godina u košarci. Mnogo je učinio za Savez i reprezentaciju. Kad god je trebalo, bio je tu da pomogne, ali se nikad nije želio eksponirati - kaže Kovačević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.