EUROLIGA

Dokazat ću da sam igrač za najviši nivo

Nikome ne prija kad sjedi na klupi, ali na meni je da radim i čekam šansu, kaže naš krilni centar u redovima jednog od vodećih evropskih klubova

Penava: Iskusniji igrači imaju prednost

Avaz Sport

29.3.2019

Ajdin Penava ostvario je američki san ispunivši ambicije na Univerzitetu Maršal kako svojim akademskim dometima, tako i nastupima na košarkaškom parketu.

Sjedinjene Američke Države napustio je kao najbolji bloker univerzitetske NCAA lige, s više od 4,5 blokada po meču, uz 15,6 poena i 8,5 skokova u dresu ekipe Maršala, koju je doveo do plej-ofa.

NBA kampovi 

Prošao je potom 22-godišnji Sarajlija nekoliko NBA kampova, ali je odlučio da profesionalnu karijeru počne u Evropi.

Izabrao je slavnu špansku Baskoniju, jedan od klubova koji imaju garantiran status u elitnom kontinentalnom takmičenju i u kojem će pokušati ispuniti “euroligaški san”.

Situacija se na prvi pogled čini daleko od idealne. Ajdin je u 28 kola Eurolige, u kojoj se Baskonija bori za plej-of, sakupio samo 13 minuta u četiri meča (postigao dva poena), dok je u španskom šampionatu izlazio na parket u samo tri od 24 utakmice.

No, Penava se ne prepušta tmurnim mislima, sve što se dešava, shvata kao dodatni motiv da uspije i pokaže svoju vrijednost...

- Nikome ne prija kad sjedi na klupi, kad ne igra, ali na meni je da radim i čekam šansu, koja će se, nadam se, ukazati što prije - kaže Ajdin za naš list.

Dodaje da ima veliku podršku saigrača, koji su mu objasnili da je i većina njih prošla sličan put.

- Jednostavno, iskusniji igrač imaju prednost. I oni mi često kažu da budem strpljiv i čekam šansu - kaže bivši junior sarajevskog Sparsa, koji, na osnovu dosadašnjeg iskustva u Baskoniji, čvrsto vjeruje u jednu stvar:

Druga ekipa

- Siguran sam da mogu igrati ozbiljnu košarku na najvišem nivou i to ću nastojati dokazati.

Do tada, 206 centimetara visoki krilni centar nastupat će povremeno za drugi tim Baskonije u trećoj španskoj ligi.

- Već sam odigrao nekoliko mečeva, bolje je to nego ići negdje na posudbu. U svakom slučaju, čekam svoju šansu - rekao je, uz Nemanju Gordića iz podgoričke Budućnosti, jedini bh. košarkaš u ovosezonskoj Euroligi.

Mi se najmanje pitamo

Penave nije bilo na posljednja dva reprezentativna okupljanja. Selektor Vedran Bosnić naveo je da nije bila sporna Ajdinova želja nego stav kluba koji, kao i većina euroligaških ekipa, nije pustio svog igrača u reprezentaciju.

- Mi, igrači, u tome se najmanje pitamo. Što se mene tiče, spreman sam se uvijek odazvati. Kao dijete, počeo sam se baviti košarkom upravo da bih jednog dana stigao do reprezentacije, tu se ništa nije promijenilo - rekao je nekadašnji juniorski reprezentativac BiH, koji još čeka na debi u dresu seniorskih “Zmajeva”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.