TUŽNA VIJEST

Preminuo legendarni košarkaški stručnjak Dušan Ivković

U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posljedica vode u plućima i herpesa, potvrdio je Goran Kalinić

Odlazak košarkaške legende. Agencije

M. K.

16.9.2021

Srbijanska košarka ostala je bez velikog imena, preminuo je Dušan Duda Ivković, legendarni košarkaški trener, a vijest je potvrdio prvi čovjek Radničkog.

- U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posljedica vode u plućima i herpesa, rekao je kratko Goran Kalinić, prenijela je Nova.rs.

Dušan Ivković, koji je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943, bivši je jugoslovenski košarkaš i srbijanski trener, a jedan je od najuspješnijih evropskih i svjetskih trenera svih vremena.

Od 2008. do 2013. bio je selektor reprezentacije Srbije, a do kraja života bio je predsjednik Sportskog društva Radnički.

Ivković je najuspješniji selektor reprezentacije Jugoslavije na Evropskim prvenstvima. Vodio je reprezentaciju na tri kontinentalna prvenstva i na sva tri osvojio zlatnu medalju (Zagreb 1989, Rim 1991. i Atina 1995).

Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Sa reprezentacijom Srbije je osvojio tri evropska zlata i jedno srebro, jedno svjetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Na klupskom nivou osvajao je Evroligu (dva puta), Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima prvak Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.