EUROBASKET

Nenad Marković za "Avaz": Ispadanje Srbije nije šok

Vidjelo se da naši momci žele da naprave iskorak, ali su izgubili od boljih ekipa

Marković: Italija ni u kom slučaju nije slaba ekipa. ARHIV

A. Vatreš

13.9.2022

Ispadanje prvog favorita turnira Srbije s Eurobasketa nije šokiralo legendu bh. košarke i trenera francuskog Dižona Nenada Markovića (54), koji je ipak očekivao da naši susjedi prođu Italijane na startu nokaut faze.

Otežavajuća okolnost

- Iskreno, nije me šokiralo, ali očekivao sam da Srbija pobijedi. Mislim da su oni kvalitetniji, ali u toj fazi takmičenja moguće je da slabija ekipa u jednom dobrom danu pobijedi bolju reprezentaciju. S tim što mislim da Italija ni u kom slučaju nije slaba ekipa. Ono što se pokazalo je da Srbija u jednom momentu nije mogla da odgovori igri Italije, koja ima dosta igrača koji šutiraju dobro za tri poena i da je faktički to bio ključ uspjeha Italijana. To je ekipa koja ima puno dobrih igrača i ne možemo reći da su neko ko je zalutao tu i došao slučajno. Vjerovatno je većina očekivala prolaz Srbije jer je bila dominantnija, ali je imala i lakše protivnike u grupi. Možda je i to na neki način bila otežavajuća okolnost – smatra Marković.

Od takmičenja se u osmini finala oprostila i Hrvatska, koja je poražena od Finske.

- Nisam mislio uopće da je Hrvatska favorit, iako ima niz dobrih igrača. Finci dugo igraju na vrlo dobrom nivou, nisu nikome jednostavan protivnik i imaju jednog vanserijskog igrača kakav je Markanen (Markkanen), kojem kad se priključe Salin ili još jedan-dva igrača mogu biti vrlo nezgodni – istakao je Marković.

Nenad Marković. ARHIV

Fincima u četvrtfinalu danas od 17:15 sati slijedi okršaj sa Špancima, dok se od 20:30 sastaju Njemačka i Grčka.

- Mislim da Španija ima kvalitetniju ekipu od Finske. Prvo imaju dva-tri igrača poput Garube, braće Ernangomes (Hernangomez), Saiza... koji mogu da čuvaju Markanena. Salina svi dobro poznaju jer igra u španskoj ligi, tako da ne vjerujem da ih može iznenaditi. Španci su taktički jedna vrlo kvalitetna ekipa koja u cijeloj utakmici zna šta želi. Polako lomi protivnika i čak u jednoj lošijoj utakmici protiv Litvanije su smogli snage da prokrenu i pobijede. Ekipa s pobjedničkim mentalitetom i vjerujem da su oni favoriti – kazao je Marković.

- Njemačka – Grčka je utakmica koja može da ode na obje strane. Ne bih rekao da je bilo ko favorit. Vjerujem da Njemačka ima puno igrača koji mogu da se suportstave Adetokumbu (Antetokounmpo). Nijemci generalno imaju jako dobru ekipu na svim pozicijama, potkovanu s minimalno dva dobra igrača. Grčka isto tako – mišljenja je Marković.

Osvrnuo se i na preostale dvije četvrtfinalne utakmice, u kojima se sutra sastaju Francuska – Italija (17:15) i Slovenija – Poljska (20:30).

Inspiracija igrača

- Slovenija je apsolutni favorit, mada Poljska kao Finska ima neki karakter da se ne predaje, da igra jako. Francuska – Italija je utakmica koja će vjerovatno biti 50-50. Zavisit će opet od inspiracije igrača. Francuska malo jača na toj poziciji pet, ali Italijani, kao što su pokazali protiv Srbije, imaju vrlo nezgodne igrače koji mogu da pogađaju za tri poena.

Dotakao se na kraju i nastupa naše reprezentacije, koja je okončala takmičenje u grupi s dvije pobjede.

- Ne bih rekao da smo ostvarili neki velik rezultat, jer nismo prošli grupu, ali meni je čitava igra reprezentacije i sve to pozitivno. Vidjeli smo da su momci stvarno dali sve od sebe, da su se borili, trudili, da je atmosfera bila pozitivna. Neću da ulazim u samu igru, ali ja sam s uživanjem pratio utakmice i navijao. Stvarno se vidjelo da žele da naprave taj iskorak. Na kraju jednostavno nismo uspjeli. Izgubili smo od boljih ekipa. Ne bi valjalo da smo izgubili od lošijih ekipa i da nismo dali sve od sebe. Onda bi imali za čime da žalimo – kazao je Marković.

Emotivno pražnjenje

Teška grupa pokazala se kao nepremostiva prepreka za naš tim, a postavlja se pitanje šta bi bilo da smo imali lakše protivnike.

- Sve je moguće. Nikad to ne mora značiti. Imali smo vrlo jako grupu. Mislim da je igračima u zadnje dvije utakmice, pogotovo u zadnjoj, ponestalo snage i energije. Nije bilo samo fizičko, već i emotivno pražnjenje. Da je bila lakša grupa, možda bi prošli, možda i ne bi. Mislim da te jači protivnici uvijek tjeraju da budeš motivisaniji, spremniji, dok te lakše grupe mogu opustiti. Primjer su Češka, Finska, Ukrajina... Nema danas više lakih protivnika – jasan je Marković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.