MUNDIJAL 2018

Evropski velikani žele pola Dalićeve ekipe

Rebić: Igrač Ajntrahta na meti mnogih klubova

Avaz Sport

8.7.2018

Hrvatska reprezentacija je na početku Svjetskog prvenstva u Rusiji bila procijenjena na 350 miliona eura, a već nakon pobjede izabranika Zlatka Dalića nad Argentinom u drugoj utakmici cijena joj je skočila za petnaestak miliona eura. Sada je ta vrijednost mnogo veća, a za Hrvate se otima pola Evrope.

Na vrhu liste najtraženijih je Ante Rebić, koji je sjajnu formu iz Ajntrahta zadržao i u dresu reprezentacije. Oduševio je stručnjake igrama u prvim utakmicama na SP-u, a posebno fantastičnim golom protiv Argentine.

Historijska pobjeda

Rebić je proigrao pod Nikom Kovačem koji ga je doveo iz Fiorentine nakon što ga je vodio u mladoj i A reprezentaciji. Kovač je na kraju sezone preuzeo Bajern iz Minhena, a odmah su počele špekulacije da bi to mogla biti naredna Rebićeva destinacija.

- S Kovačem sarađujem dugi niz godina i pomogao mi je u karijeri. Sada je trener Bajerna, što je apsolutno zaslužio. Ja sam igrač Ajntrahta, u glavi mi je samo SP, a o ostalom možemo pričati kasnije - rekao je Rebić u Sočiju.

Krilni napadač Hrvatske bio je jedan od najzaslužnijih za historijsku pobjedu Ajntrahta nad Bajernom u finalu njemačkog kupa.

- Rebić je odličan igrač. Drago mi je da tako dobro igra na Svjetskom prvenstvu. Bio bi koristan svakoj ekipi, pa tako i nama - rekao je bivši hrvatski selektor nakon što je preuzeo Bajern.

Rebićeva cijena se prije SP-a kretala oko 10 miliona eura prema Transfermarktu, no sada je, pišu njemački izvori, veća od 40 miliona eura, a interesiranje su pokazali brojni klubovi.

Bajern se povezuje i s drugim napadačem, Andrejem Kramarićem, koji je privukao pažnju najvećih klubova sjajnom sezonom u Hofenhajmu, koji je sa 13 golova i osam asistencija ugurao u Ligu prvaka. Prije SP-a vrijedio je 50 miliona eura, a poslije ovakvog nastupa s Hrvatskom sigurno će mu cijena biti i veća.

Jedna od najvećih priča ljetnog prijelaznog roka mogao bi biti transfer Matea Kovačića, koji je javno rekao da razmišlja o odlasku iz Reala jer ne želi grijati klupu.

Ponuda, navodno, ima iz Italije i Engleske, od klubova iz Milana, Torina, Mančestera, Londona, ali i drugih sredina. Već je rekao da se u Inter ne bi vratio, a iz tog kluba bi mogla otići i preostala dvojica Hrvata, Ivan Perišić i Marcelo Brozović.

Mirno ljeto

I za Luku Modrića postoji veliko interesiranje, ali nije tajna da hrvatski kapitan uživa u Madridu, kojem je donio tri Lige prvaka zaredom.

Neki od najvažnijih igrača Hrvatske imat će mirno ljeto nakon SP-a. Tako će Ivan Rakitić sigurno ostati u Barceloni, Danijel Subašić u Monaku, a Dejan Lovren sretan je u Liverpzlu i ima ugovor još tri godine.

Odlazi i dvojac iz HNL-a

Jedina dvojica igrača iz Prve HNL gotovo sigurno odlaze u inozemstvo. Filipu Bradariću (Rijeka) i Dominiku Livakoviću (Dinamo) cijena je već samim ulaskom na Dalićev popis za Mundijal drastično porasla.

Bradarića žele klubovi iz Italije, Engleske i Portugala, a navodno je najbliži Bragi, koja nudi oko šest miliona eura.

Livakovića, navodno, želi nekoliko bundesligaša, a pitanje je hoće li se uspjeti dogovoriti s Dinamom oko cijene za 23-godišnjeg golmana. Procijenjen je na 1,5 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.