REPREZENTACIJA

Da li je došlo vrijeme da „Zmajevi“ slave u Grčkoj

Tradicija je na strani domaće selekcije

Atina: "Zmajevi" večeras idu po pobjedu. Avaz

Piše: G. Š. / Avaz.ba

15.10.2019

Uprkos trenutnom plasmanu u kvalifikacionoj grupi „J“ Eura 2020, naš državni tim večeras (20.45 sati) u Atini nije favorit svjetskih kladionica! 

- Bosnu i Hercegovinu 15. oktobra u Atini čeka jedno od najtežih mogućih gostovanja. Grčka je reprezentacija koja nikad nije odgovarala „Zmajevima“ koji će u Grčkoj nažalost morati loviti sva tri boda. Mogu li bosanskohercegovački reprezentativci napokon slaviti u Grčkoj ili će na to morati još malo pričekati? Analiziramo ovaj dvoboj, donosimo naše tipove i savjete za klađenje... – najavljujući večerašnji duel ističu iz „Johnnybeta“.

Analiza i statistika

Ako pogledamo situaciju u grupama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. moći ćemo pronaći nekoliko reprezentacija koje su ugodno iznenadile, ali i nekoliko koje su razočarale.

- Među ove druge spadaju i BiH i Grčka. Reprezentacije koje su se trebale boriti za drugo mjesto u grupi nekoliko kola prije kraja nalaze se na tablici iza Finske i Armenije, prilično ispod prosječnih evropskih reprezentacija. „Zmajevi“ u ovoj utakmici moraju uzeti tri boda, a u ukupnom plasmanu vrlo skupo bi ih mogao koštati remi u Zenici. Nakon uraganskog početka Bosne i Hercegovine i prednosti 2:0 Grci su bili na konopcima, činilo se da je samo pitanje koliko će komada domaćini postići izgubljenim Grcima. Onda su Grci još jednom pokazali da su kao mačka sa devet života i da ih nikad ne treba otpisati te izjednačili, a mogli su čak i odnijeti sva tri boda iz Zenice. Brojni neuspjesi „Zmajeva“ protiv realno inferiornije Grčke postavljaju pitanje da li je to rezultat bolje psihičke pripreme Grka. BiH još nikad nije slavila u Grčkoj. Da li je došlo vrijeme za to? Koliko je zapravo Grčka dobra? Radi se o reprezentaciji koja je propustila zadnja dva velika ztakmičenje, a u svojim redovima nema velikih zvijezda. Najbliže tom opisu je Konstantinos Manolas (Napoli), koji je van stroja. Od ostalih igrača možemo izdvojiti još Sokratisa Papastatopulos (Papastathopoulos) iz Arsenala, ali ni on nije pozvan. Ukupna vrijednost Grka prema portalu Transfermarkt iznosi oko 74,65 miliona eura, što je duplo manje od vrijednost „Zmajeva“. 

Kladionica - kvote / koeficijenti

Kladionice su već uvrstile ovu utakmicu u svoju ponudu i nešto veće šanse za pobjedu daju Grcima. Tako 1XBET nudi koeficijent 2.32 na pobjedu domaćina, 2.88 na remi te čak 3.00 na pobjedu Bosne i Hercegovine. Utakmice ovih ekipa su uglavnom izjednačene, stoga ovakva raspodjela kvota ni ne čudi.

Tipovi, prognoze, predviđanja 

Grčka je jednom rječju loša. Što drugo reći o reprezentaciji koja kod kuće ne može savladati niti jedan Lihtenštajn, jednu od najgorih reprezentacija u Evropi? Iako se klađenje na dvicu čini logičnim, nažalost ni BiH ne pruža puno bolje partije. Tradicija je na strani Grka koji su jednostavno crna mačka „Zmajeva“. Miriše na dosadnu utakmicu i remi. TIP: X i manje od 2.5 golova, prognozira „Johnnybet“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.