ČELIK

Trostruki prvak BiH: Kreću s dna, a zadržali dugove

Ovo je katastrofa, da iko voli fudbal, ne bi ovo dozvolio, ističe legendarni Hafizović

Pred Zeničanima je težak put. Arhiv

Piše: Goran ŠUMAR/Sport Avaz

15.7.2020

Nogometni klub Čelik, trostruki prvak BiH (1994/95, 1995/96, 1996/97), te dvostruki osvajač Kupa BiH (1994/95 i 1995/96) i Srednjoevropskog kupa (1970/71 i 1971/72), ali i Rapan ili Intertoto kupa (1975.), u predstojećoj sezoni igrat će u Kantonalnoj ligi!


Ostaju dugovi

- Mislio sam, ako klub ide u Kantonalnu ligu, onda se skidaju svi dugovi, odnosno ide u stečaj. Tako sam bar ja shvatio, nema dugova i ideš od nule, pa hajde, nekako sam to onda i „progutao“, iako nisam bio za tu opciju. Naravno, nisam bio zadovoljan ni s Federalnom ligom, htio sam da crknem od neke muke... - rekao je legendarni igrač i trener Čelika Kemal Hafizović za „Dnevni avaz“ te dodao: 

- Pošto ima puno pametnih kojim ne možeš ništa ni reći, skroz sam se izmakao. Međutim, jutros (jučer – op. a.) sam na Kamberovića polju sreo Sabahudina Bujaka (bivši igrač i trener Čelika) i saznao da dugovi ostaju. A ideš od Kantonalne lige! Zbog toga mi ništa nije jasno. Zar ne bi bilo logično da ako već ideš od Kantonalne lige, da više nikome nisi dužan.

Za takav scenario klub mora promijeniti ime, boju, grb...

- Pa mogli smo biti, naprimjer, Radnički nogometni klub Čelik... Bolje je i to, nego ovo sada. Treba ti najmanje četiri godine da se vratiš u Premijer ligu, a ja dobro znam kako je igrati u Federalnoj ligi. Tu je jeko teško biti prvak. Gdje god dođeš kao poznati klub, svi su protiv tebe. Pa tuzlanska Sloboda je prije nekoliko godina dovela jednog Ćiru Blaževića, pa svi znamo kako je teško i na koji način izborila prvo mjesto u Federaciji, podsjeća Hafizović i ističe da je odlazak Čelika u Kantonalnu ligu sportska tragedija.

Nakon što je progutao knedlu u grlu dodao je:


Bez podrške

- Ovo je katastrofa, da iko voli fudbal, ne bi ovo dozvolio. Ovo je neka – tako da kažem, politička odluka. Ali šta god da kažeš, odmah ti se popnu na leđa... Niti koga bendam, niti se koga stidim... Ali, ovo je neviđena tragedija. Ne znam ni kome, ni šta ovo treba. Pogledajte samo činjenicu da je u posljednje vrijeme u Čelik dovedeno 150 poznatih igrača. Pa evo i sada su naši poznati klubovi uzeli igrače iz Čelika, a mi predzadnje mjesto! Promijenjeno je i 15-20 trenera, a niko nije bio u stanju da poreda 11 igrača. Foleri, obuku odijelo, kravate, uzmu fascikle, crtaju, pa onda oni izrazi visoko izašli, tranzicija, okomito... A kad ga pitaš šta je to okomito, on pojma nema, analizira Hafizović. 

Ističe da Zeničani prošle godine nisu zaslužili da ispadnu iz Premijer lige BiH, koju je – kako kaže, po svim svjetskim zakonima trebalo proširiti.

- Dobro, nije ni Čelik imao podršku, ne Saveza, nego i naših ljudi. Svašta tu ima, goni to u... I ništa, klub je totalno uništen. Sada su došli mladi ljudi kojima sam poslao podršku preko Facebooka – zaključio je Hafizović.

Hafizović. Arhiv

Zukanović: Davno trebalo uraditi

- Ko imalo gleda trezveno, to je davno trebalo uraditi. Prethodno su bili sve neki pokušaji vađenja iz blata, ali bez ikakve vizije. Kroz Čelik je prošlo puno marginalaca koji su se tu tražili, najčešće u Upravi. Čelik je vezan uz Zenicu, a i sam grad je postao velika provincija - rekao nam je nekadašnji kapiten Čelika Ibrahim Zukanović, rekorder po broju odigranih utakmica u dresu Zeničana (preko 500 za 13,5 godina), te dodao: 

- Ako će ova promjena biti na nekim zdravim osnovama, zašto ne? Čelik je i ranije bio ameterski klub, pa prema tome, bila je velika iluzija insistirati na nekom visokom profesionalizmu kad za to nemaš logistiku. Inače, sve su to bili neki folovi, i oni koji su se zaklinjali da će pomoći Čeliku, da će stati iza njega, sve je to bilo samo bacanje prašine u oči.

Čelik ima navijače i to mu je u ovom momentu najveća snaga. Pred klubom je težak put, ali ako se bude radilo kako treba i to prepoznaju i navijači, zašto ne krenuti iz Kantonalne lige. I u toj ligi se igra fudbal...

Zukanović. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.