LIGA NACIJA

Edin Ćurić iz Brede za „Avaz“: Nizozemci će igrati sa tri napadača koji su brzi kao metak

Nizozemci su protiv Meksika odmorili igrače

Ćurić: Nizozemska je neočekivano, nakon promjene selektora i odlaska Ronalda Kumana u Barcelonu, ostvarila dva vezana poraza. Arhiv

Piše: Goran Šumar

11.10.2020

Promjena selektora

Nekadašnji as kluba s Grbavice Edin Ćurić u razgovoru za „Dnevni avaz“ analizirao je igru reprezentacije Nizozemske, koja je danas favorit na zeničkom Bilinom polju. 



Promjena selektora

- Nizozemska je neočekivano, nakon promjene selektora i odlaska Ronalda Kumana u Barcelonu, ostvarila dva vezana poraza – od Italije u Ligi nacija i prije nekoliko dana od Meksika u prijetaljskom meču (0:1 – op. a.), rekao je Ćurić i dodao: 

- Međutim, treba imati u vidu i to da su protiv Meksika odmarali nekoliko igrače, a između ostalog, šansu su dobili dva debitanta, odnosno mlada reprezentativca iz AZ-a. To su kapiten mlade reprezentacije i AZ-a Kopmajners, koji igra ljevak - graditelj igre, te lijevi bočni Vajndal. Oni već drugu-treću sezonu standardno igraju u AZ-u... Kopmajners će u budućnosti, u kombinaciji sa Frenkijem de Jongom, činiti dobar par zadnjih veznih igrača.

Ćurić ističe da je novi selektor Holandije Frank de Bur (Boar) protiv Meksika odmorio Demfisa (Denzel Dumfries), De Rona (Marten de Roon), Promesa (Quincy), Bergvajna (Steven Bergwijn), Blinda (Daley)... a Luk de Jong (Luuk) je ušao u igru.

- Nizozemci imaju 24 odlična igrača. Svi su zdravi, a jedino De Paj ima dva žuta kartona. Logična njegova zamjena trebao bi biti Luk de Jong, špic Sevilje. Pretpostavljam da će se De Bur odlučiti za brzinu, umjesto visine, odnosno visokog napadača. Tu je odlična opcija Malen, koji bi – prema najavama, trebao biti starter, s obzirom na našu zadnju liniju koja je onako i visoka i spora. Mislim da Babel neće igrati, nego da će igrati sa tri napadača koji su brzi kao metak. Na jednoj strani Bergvajn, na drugoj Promes, te Malen kao špic, analizira šef stručnog štaba nizozemskog Kapelea.

Puno opcija

U posljednje vrijeme De Ron je standardan u tandemu sa Frenki de Jongom. 

- Nizozemci imaju opcija koliko hoćete i dosta mladih igrača koji su željni dokazivanja. Očekujem Demfis igrati desnog bočnog, te da će se u startnu postavu vratiti centralni bek Blind. Na desetku će preći Vajnaldum, koji je odigrao 60 minuta protiv Meksika, za kraj je rekao Ćurić .



Automatizam u igri

Analizirajući igru naše reprezentacije protiv Sjeverne Irske, Ćurić ističe da kad je najvažnije, ili nemamo sreće, ili nam uvijek neko ili nešto fali. Imamo povrijeđenih igrača... 

- Praktično je nemoguće imati neki automatizam u igri jer uvijek nam nešto nedostaje. A automatizam je stalni sistem, isti način igranja, prepoznatljiv stil i početna postava. Malo me to počinje i da nervira jer ne možemo da u kontinuitetu s jednom postavom odigramo bar dvije-tri utakmice. To su sve objektivni problemi protiv kojih se ne može, pogotovo u sadašnjoj situaciji povreda i dugotrajne pauze u prvenstvima. Ipak, u prošloj generaciji, pored ovih sada najboljih igrača - Džeke i Pjanića, imali smo stalni kostur tima koji su još činili Mujdža, Lulić, Spahić, Salihovića, Misimović, Višća, ali i Medunjanina kojeg smo se prerano odrekli. Jako je teško naći takvog igrača koji igra između linija... Taj tim je imao spomenuti automatizam, rekao je Ćurić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.